Letadlo se 140 pasažéry muselo nouzově přistát v Seattlu. Ilustrační foto.

Letadlo se 140 pasažéry muselo nouzově přistát v Seattlu. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Díra v trupu donutila letadlo k přistání

  • 3
Chvíle hrůzy prožili cestující pondělního letu 536 společnosti Alaska Airlines. Asi dvacet minut po startu pocítili, jak jim nezvykle zaléhají uši. Potom se ozvala velká rána, která otřásla letadlem a z krytů vypadly kyslíkové masky.

Letadlo začalo prudce klesat.

"Bylo to naprosto hrozné, báli jsme se," řekl pasažér Jeremy Hermanns, jenž je také pilotem a zrovna se vracel domů z návštěvy rodičů. V letadle ale přesto fotil, i sebe v kyslíkové masce.

V kabině letadla začal ve výšce osmi kilometrů náhle klesat tlak, pilotovi se však nakonec podařilo nouzově přistát v Seattlu.

"Nikdo ze 140 pasažérů nebyl zraněn," řekla pro agenturu AP mluvčí Alaska Airlines Caroline Borenová.

Příčinou nehody byla 30centimetrová díra v trupu letadla, které mířilo z washingtonského Seatllu do Burbanku v Kalifornii.

"Na letadle nejdříve vznikla v hliníkové části rýha, která se postupně rozrostla až na otvor patnáct krát třicet centimetrů," popsala poškození letadla Borenová.

Letadlo se podařilo rychle ovládnout, ale cestující prožili necelou půlhodinu ve strachu o svůj život, což se neobešlo ani bez slz.

Nehodu vyšetřuje federální úřad pro civilní letectví, letecká společnost i další úřady.

Podle mluvčího Národního úřadu pro bezpečnost dopravy Jima Struhsakera za nehodu zřejmě může pracovník, který obsluhoval pás či vozík se zavazadly.

Zaměstnanec britské společnosti Menzies Aviation agentuře AP přiznal, že se vozík sice letadla dotknul, popřel však, že by ho mohl poničit.

"Společnost Menzies Aviation se rozhodla po dohodě s leteckou společností pracovníka propustit," dodala mluvčí aerolinky Borenová.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video