Diskuze

Ztraceným výsadkářům v Den D pomohli vesničané. Zaplatili za to životem

Brzy ráno 6. června 1944 zabouchal na dveře Rigaultovy farmy v Normandii americký výsadkář. Byl promočený od bažin, ve kterých přistál, kilometry jižně od stanovené zóny dopadu. V Normandii právě započalo spojenecké tažení, které později vedlo ke kapitulaci nacistického Německa. Vesnice Graignes se však místo osvobození dočkala zkázy.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JF

Vylodění v Normandii samo o sobě nevedlo ke kapitulaci Německa, ale významně k ní přispělo.

1 0
možnosti
JB

chtěl bych uvést vzpomínku

Kdysi jsem se potkal s se zajímavým člověkem. Živil se jako pojištovací agent a jmenoval se Jan Erba, bojoval u Dunkirku a byl tam raněn. Narodil se v Německu, ale jako syn českých rodičů a od nich se také naučil česky a považoval se za čecha. Ovšem pro němce byl němec a tak byl odveden do německé armády. Ve Francii se mu podařilo zběhnout , byl při tom raněn do nohy, ale říkal mi, " To v tom okamřilku ani necítíš, jen utíkáš co můžeš". Podařilo se mu dostat do neokupované části Francie. I neokupovaná část nebyla bezpečná vláda ve Vichy kolaborovala s němci. Nakonec ale přesvědčil francouské policisty, francousky naštěstí uměl, že je čech a spojenec a že by mu tedy měli pomoci. Uznali to a pomohli mu najít cestu k španělským hranicím.

Ve Španělsku sice vládnul fašista Franko, ale nevydal ho nacistům a jak Jan zjisti, ani neuzavřel československý konsulát i když tam oficiálně jako neexistoval.. Na českém konsulátě mu pomohli a složitou cestou se dostal do Palestiny, kde vstoupil do formující se československé jednotky. Nakonec, ale skončil v Anglii a po invasi se československá brigáda přesunula do Francie, a k oblehání Dunkirku. Pro svoji perfektní němčinu, byl využíván jako tlumočník, dokonce mi vyprávěl, že s ním nějaký německý admirál nechtěl mluvit, protože nebyl důstojník. Také jak se mu podařilo vyzvědět od zajatců, kde němci pečou chleba a dělostřelci jim rozbili pekárnu a sklad mouky a němci pak hladověli. Zkrátka spoustu zajímavých historek. Protože byl raněn dostal se do osvobozené republiky o půl roku později, ale nakonec přeci byl ve vlasti, za kterou již prolil krev, ale v živote ji neviděl.

V ve vlasti se mu zalíbilo, usadil se v Černošicích u Prahy v krásném údolí Berounky. Jenže prišel rok 1948 a únor a s těch co bojovali za vlast se stali nepřátelé. Některé jeho kamarády začli zavírat. Když dostal varování, že nastal i jeho čas, tak se znovu odhodlal k útěku. Podařilo se mu přejít hranice do Německa, jenže v té době uprc

4 0
možnosti
JB

Podařilo se mu přejít hranice do Německa, jenže v té době uprchlíky nikdo nevítal a skončil v uprchlickém lágru. A tak nakonec byl znovu dobrý ničema Franko. Jan odešel do Španělska, kde dostal práci a povolení k pobytu.

Dokonce se tam,oženil, ale přesto chtěl dále za moře. Odstěhoval se do Kanady, kde se jeho anglicky nemluvíci manželce nelíbilo. Proto se pořestěhovali do Kalifornie, kde se mohla domluvit a on se dal na pojištování, což vzledem k jeho jazykovým znalostem mu umožnovalo rozsáhĺou klientelu, hlavně mezi španělsky mluvícími.

Tam jsem se s ním setkal, když jako nově příchozí, jsem hledal někoho, kdo by mi pojistil auto a mluví česky.

A tak mi řikal, že ze všech koutů světa, které poznal, je nejkrásněji v Černošicích.

4 0
možnosti
PB

To byli ti árijští nadlidé a rytířští vojáci ? Potom je celkem pochopitelné, že s SS taky nikdo nemazlil. Bohužel, celkově bylo skore vysoko "ve prospěch" vrahů.

0 0
možnosti
JB

Hitler poškodil celý genom evropy. když prakticky vybil značnou část té "arijské" rasy. Ti co padali, to byly porávě nositelé těch arijských genů

A tak když se chybějící obyvatelstvo po válce muselo doplnit, tedy hlavně kvůli pracovním silám, turky, araby, a všemi možnými lidmi ze Severní Afriky a vůbec ze středomoří, nedá se o nějaké rase ani mluvit.

No a Hitlerovu práci likvidace němců dokonala Merklová

2 0
možnosti
PA

Neskutecna hovada ti Nemci,odporne bestie!!

0 0
možnosti
HK

A to ještě musíme vzít v potaz, že Němci se na západě chovali celkem slušně oproti tomu co se dělo na východě.

Např. v Bělorusku v důsledku hustých lesů byla velmi aktivní partyzánská činnost, největší v celé WW2 vedle Jugoslávie. Němci se tu dost krutě mstili na místním obyvatelstvu a vypálili tisíce vesnic, často i s obyvateli nahnanými do jedné velké stodoly.

To co my známe pod jménem Lidice a Ležáky, v Bělorusku bylo asi v 1000 násobném měřítku. Samotné Bělorusko ztratilo v důsledku nacistického řádění 2 miliony obyvatel civilistů. Celý SSSR stála válka asi 20 milionů civilistů. Němci vedli brutální vyhlazovací taktiku, po neúspěchu dobytí Leningradu se ho snažili obklíčit a vyhladovět v důsledku čehož asi milion civilistů zaplatil životem.:-/

21 0
možnosti
Foto

Ono to bylo tím, že slovany nepovažoval téměř za lidi, kdežto Francouze, Brity atp . ano.

5 0
možnosti
MV

Tak přijde mi logické, že západ si počkal, až se maximalizují ztráty mezi Němci a Sověty a teprve když začali mít Sověti navrch, přišli osvobodit západní část Evropy. Nejen Německo, ale i SSSR bylo pro západ nepřítel. Nebýt chamtivé touhy Hitlera po zdrojích SSSR, byli Německo a SSSR spojenci.

8 26
možnosti
Foto

Hitler měl od počátku v plánu dobít pro árijskou rasu východní oblasti. Na západě bojoval proto, že mu Francie a Británie vyhlásili válku.

2 7
možnosti
AZ

Neváhali nasadit svůj život při boji proti okupantům.

Nebyli to nakonec nacionalisté a xenofobové?

7 13
možnosti
OU
MK

To je zase propagandistická masírka. Cituji : V Normandii právě započalo spojenecké tažení, které později vedlo ke kapitulaci nacistického Německa.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/den-d-vysadkari-americane-graignes-marta-rigaultova-svedectvi-masakr.A190605_120728_zahranicni_baje

Obdivuji odvahu těch kluků co šli proti atlantickému valu ale v porovnání s bitvami na východní frontě to byla jen malá místní přestřelka. A vylodění určitě nevedlo ke kapitulaci Německa. K té vedla prohraná válka na východní frontě kde německá armáda vykrvácela.

6 36
možnosti
JJ

Kdyby němci neměli víc front tak tu jednu by určitě zvládli. Ať už východní nebo západní.

14 2
možnosti
Foto

Asi si dnes pustím Bratrstvo neohrožených. Aspoň pár dílů...

20 0
možnosti
VF

Místo aby pronásledovali nepřítele si vybili zlost na civilistech a zajatcích.

6 0
možnosti
RC

klasicky princip - v obyvatelstvu je potreba vzbudit strach, aby oponentum nepomahali.

3 0
možnosti