Nad ruskou demonstrací za svobodu internetu se vznášely papírové vlaštovky

  • 54
V centru ruského hlavního města protestovalo v pondělí několik tisíc Moskvanů proti omezování svobody internetu a proti rozhodnutí úřadů blokovat šifrovanou komunikační službu Telegram. Na místě byly v pohotovosti pořádkové jednotky, ale k incidentům či k zatýkání podle dostupných informací nedošlo.

Moskevská radnice akci povolila s tím, že se jí zúčastní nejvýše 5 000 lidí. Na místě a v okolí se však sešlo až 6 800 lidí, poznamenal list Kommersant na svém webu. Mnozí protestující vypustili do vzduchu papírovou vlaštovku – symbol služby Telegram.

K účasti na demonstraci vyzval i tvůrce a majitel Telegramu Pavel Durov: „Budoucnost ruského internetu se nachází ve vašich rukou. Někdo může tvrdit, že demonstrace nic nezmění. Ale není tomu tak. Rusko je na rozcestí, cenzura v plném rozsahu ještě nebyla zavedena. Budeme-li nečinní, Rusko ztratí Telegram i další servery. Vaše aktivní účast může změnit běh dějin,“ dodal.

„Pokud používáte Telegram, podporujete svobodu slova a svobodný internet, přijďte na mítink,“ vyzvali organizátoři demonstrace. Postup ruských úřadů podle nich porušuje ústavu a základní lidská práva.

Příčinou dramatického konfliktu je rozhodnutí zakladatele a šéfa společnosti Telegram Pavla Durova nepředat státu navzdory soudnímu příkazu šifrovací klíč, díky kterému lze proniknout do zakódované komunikace uživatelů. 

Telegram

Komunikační služba Telegram má na 200 milionů uživatelů, z toho 100 milionů aktivních uživatelů za měsíc. Její zakladatel Pavel Durov založil také nejpopulárnější ruskou sociální síť VKontakte.

Telegram má být podle soudního rozhodnutí v Rusku nedostupný, dokud požadavky úřadů na rozšifrování zpráv uživatelů nesplní. Durov však takové požadavky odmítá jako protiústavní. Úřady naopak argumentují, že se prý přes Telegram domlouvají teroristé, kteří chystají útoky v Rusku.

Na demonstraci dorazil i opoziční předák Alexej Navalnyj. Ten svolává na 5. května protest proti chystané inauguraci stávajícího prezidenta na další volební období. Demonstrace má dát Vladimiru Putinovi najevo, že není žádný car. Tuto akci úřady nepovolily.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video