Plodnost lidské populace celosvětově klesá. V žargonu demografů jde o statistické číslo udávající počet živě narozených dětí na jednu ženu za celé její reprodukční období. Zatímco v 60. letech minulého století vycházelo na jednu matku téměř pět dětí, dnes je to statisticky jen 2,3, a OSN předpokládá, že se lidstvo postupně přiblíží hodnotě 1,85 (ČR v roce 2022 vykázala hodnotu 1,66). „Mladým lidem se dnes do reprodukce příliš nechce. Mají spoustu starostí, jsou vzdělanější, a tím i opatrnější či zodpovědnější při přijímání rozhodnutí,“ říká demograf RNDr. TOMÁŠ KUČERA, CSc., z katedry demografie a geodemografie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Plodnost bude dál klesat, nejlepší antikoncepce je totiž vzdělání, říká demograf

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Plodnost lidské populace celosvětově klesá. Zatímco v 60. letech minulého století vycházelo na jednu matku téměř pět dětí, dnes je to statisticky jen 2,3. Česko dokonce v roce 2022 vykázalo hodnotu 1,66. „Mladým lidem se dnes do reprodukce příliš nechce. Mají spoustu starostí, jsou vzdělanější, a tím i opatrnější při přijímání rozhodnutí,“ vysvětluje demograf Tomáš Kučera.

Ještě před pěti lety předpokládali demografové, že nás bude v roce 2100 na planetě 11 miliard, tedy o tři miliardy víc než dnes, ale aktuální odhady jsou nižší. Co se stalo?
Čísla se z různých zdrojů liší a možné je téměř cokoliv. Vycházíme-li však z loňské predikce Populační divize Organizace spojených národů, kterou vnímám jako největší autoritu v oblasti globálních prognóz, pak by v roce 2100 při plodnosti 1,85 dítěte na matku mělo být na planetě zhruba 10,4 miliardy lidí. Tedy asi o půl miliardy méně, než předpokládala data před pěti lety. To je poměrně významný pokles, ale může se stát, že čísla budou ještě nižší. Pak by na světě mohlo nakonec být „jen“ 10 miliard lidí.

Když nás bude moc, příroda nás „střihne“ – urychlí se a patrně i prohloubí klimatická změna a ve zhoršených podmínkách se pak sníží šance se jí úspěšně přizpůsobit. Tím se zároveň zvýší riziko bojů o zdroje – za určitých okolností možná i velmi devastujících.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video