Dánská královna Margrethe II. se starostkou Kodaně Sophií H. Andersonovou před...

Dánská královna Margrethe II. se starostkou Kodaně Sophií H. Andersonovou před městskou radnicí (12: listopadu 2022) | foto: Reuters

Nejdéle vládnoucí panovnicí je nyní dánská královna, slaví 50 let na trůnu

  • 5
Dánská královna Margrethe II. spolu s obyvateli země v sobotu oslavila 50. výročí svého nástupu na trůn. Oslavy byly již dvakrát odloženy. Nejdříve kvůli pandemii covidu-19, poté kvůli smrti britské panovnice Alžběty II. a právě Margrethe II. je nyní nejdéle vládnoucí panovnicí na světě.

Margrethe II. projela kočárem Kodaní, na ulicích ji zdravily tisíce obyvatel Dánska i turistů ze zahraničí. Pak společně se starostkou Kodaně Sophií H. Andersenovou vyšla na balkon radnice. Starostka vyzvala dav shromážděný venku, aby zvolal „hurá“ na počest královny.

Margrethe II. se vlády ujala 14. ledna 1972. Agentura DPA píše, že u Dánů se tato vždy usměvavá panovnice, která se netají tím, že kouří, těší velké oblibě. Jde o tvůrčí osobnost s velkým zájmem o umění. Je považována za pragmatičku, která se někdy chová trochu nekonvenčně.

Oslavy královnina jubilea v Kodani

Podle kodaňské starostky Andersenové je Margrethe II. velkým vzorem pro všechny obyvatele Dánska a tou nejlepší představitelkou, jakou země může mít. „Jsme nesmírně hrdí na to, že jste naší královnou,“ řekla starostka 82leté královně.

DPA píše, že Dánové donedávna měli dojem, že královně oslavy důležitých výročí vždy něco překazí. Osmdesáté narozeniny měla v dubnu 2020, kdy se svět, a Dánsko nevyjímaje, potýkal s první vlnou pandemie covidu-19. Půlstoletí jejího nástupu na trůn země měla původně slavit letos v lednu, nicméně plány zhatila varianta koronaviru omikron.

Kuřačka i malířka. Druhá dánská královna v tisícileté historii slaví výročí na trůnu

Jako další termín bylo určeno září, ale několik dnů před oslavami zemřela britská královna Alžběta II. Konaly se proto jen skromnější akce a s národem Margrethe II. slaví výročí teprve dnes.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video