Anna Fermanová se pokusila z USA vyvézt zařízení pro noční vidění | foto: Facebook

Další ruská špionka? Krasavice se pokusila vyvézt z USA noktovizory

  • 311
Americká média vzrušeně spekulují o další Mata Hari ve službách Kremlu. Texaská policie obvinila Lotyšku Annu Fermanovou z porušení nařízení o vývozu zbraní z USA. Čtyřiadvacetiletá kráska se pokusila propašovat do Moskvy tři zařízení pro noční vidění.

Podle serveru CNN byla Fermanová zadržena 1. března na newyorském letišti při odletu do Ruska. Celníci u ní v zavazadle našli tři zařízení pro noční vidění (noktovizory) v celkové hodnotě 15 tisíc dolarů. Když Fermanová 15. července přistála v Dallasu, američtí policisté ji zatkli.

USA považuje noktovizory za sofistikovanou výzbroj a pro jejich vývoz je potřeba povolení ministerstva zahraničí. "Něco jsem podepsala, ale nevím přesně co," odpověděla Fermanová když se jí agenti pohraniční stráže zeptali, jestli si je těchto pravidel vědoma. Zařízení prý koupila přes internet a chtěla je v Rusku prodat známému pro lovecké využití.

Anna Fermanová se pokusila z USA vyvézt zařízení pro noční vidění

Agenti také zjistili, že identifikační čísla na noktovizorech jsou začerněná. Fermanová agentům přiznala, že je přemalovala, aby byla méně nápadná. Na přímou otázku, jestli to udělala se záměrem propašovat zařízení z USA bez potřebné licence, Fermanová přitakala.

Obhájce: Možná je sexy, ale není špionka

Fermanová je nyní v domácím vězení v domě svých rodičů. Její pohyb ve dne v noci monitoruje elektronický náramek.

Advokát Fermanové tvrdí, že jeho klientka není zapojena do špionáže. "Můžete o ní říci, že je sexy, ale rozhodně není špionka. Je to hodné židovské děvče, které zde žije se svými lotyšskými rodiči," řekl podle serveru NYDailyNews.com obhájce Scott Palmer.

Fermanová se do USA přestěhovala se svými rodiči, když jí bylo devět let. Nyní žije v Moskvě se svým ruským manželem. V Dallasu se vyučila kosmetičkou a její fotografie na Facebooku naznačují, že při hodinách zřejmě dávala dobrý pozor.

Americká média nyní horlivě publikují fotografie z jejích stránek a spekulují, jestli Fermanová kráčí v šlépějích rusovlasé femme fatale Anny Chapmanové. Ta byla spolu s dalšími devíti ruskými špiony koncem června zadržena v USA. Kreml později vyměnil agenty na vídeňském letišti za čtyři lidi odsouzené v Rusku za špionáž pro Západ. (o špionské rošádě více zde)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video