Tibetský duchovní vůdce dalajlama

Tibetský duchovní vůdce dalajlama | foto: Profimedia.cz

Dalajlama podle Číny připravuje sebevražedná komanda

  • 99
Roztržka mezi čínskými představiteli a tibetským duchovním vůdcem dalajlamou pokračuje. Peking ho obvinil, že připravuje sebevražedná komanda a využije je k útokům. Je to dosud nejostřejší obvinění nejlidnatější země světa. Tibetská exilová vláda obvinění okamžitě popřela.

Dalajlamy se zastaly i Spojené státy. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Tom Casey o něm řekl, že je to "muž míru" a "že naprosto nic nenasvědčuje tomu, že usiluje o cokoli jiného než o dialog s Čínou.

Mluvčí čínského ministerstva veřejné bezpečnosti Wu Che-pching řekl, že se při prohlídkách našlo v klášterech množství zbraní, údajně 176 pušek, přes 13 000 nábojů, více než tři tuny výbušnin, dynamit a nože. Prohlídky se konaly od 14. března, kdy začaly ve Lhase násilné nepokoje. - čtěte o vypuknutí násilí zde

"Tibetské síly usilující o nezávislost chtějí zorganizovat sebevražedná komanda a zahájit útoky. Nebojí se prý krveprolití ani obětování," řekl Wu.

Policie prý zatkla jednoho člena "dalajlamovy kliky", která distribuuje letáky podněcující k povstání a zajišťuje zpravodajské informace. Muž se prý přiznal, že se svými kontakty komunikuje s pomocí tajného jazyka, v němž strýc znamená dalajlama a sukně zakázanou tibetskou vlajku.

Peking opakovaně obvinil dalajlamu ze zorganizování násilností v Lhase. Protesty tam začaly 10. března u příležitosti výročí protičínského povstání z roku 1959. Po čtyřech dnech se ale vymkly kontrole a skončily násilím.

Podle Pekingu při něm přišlo o život 22 lidí, podle tibetských exulantů sto čtyřicet.

Dvaasedmdesátiletý dalajlama, který žije stejně jako tibetská exilová vláda v indické Dharamsále, násilí odsoudil a popřel jakoukoli osobní spojitost s ním. Chce, aby události v Lhase i jejich příčiny prověřili nezávislí vyšetřovatelé. "Tibetský exil je na sto procent oddán nenásilné cestě.

Sebevražedné útoky nepřipadají v úvahu. Obáváme se ale, že je mohou spáchat Číňané vydávající se za Tibeťany, aby proti nám obrátili veřejnost," řekl předseda tibetské exilové vlády Samdhong Rinpočhe.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video