Dalajlama opustil nemocnici. Cítím se téměř jako obvykle, řekl

  • 5
Tibetský duchovní vůdce dalajlama po třech dnech opustil nemocnici v indickém Dillí, kam ho převezli kvůli infekci dýchacích cest. Při odchodu řekl, že se cítí téměř jako obvykle.

Mluvčí 83letého dalajlamy dříve oznámil, že se mu daří dobře a že už se vrátil „ke své normální rutině“. Podle agentury AP se nyní zřejmě uchýlí zpět do severoindického města Dharamsala, kam uprchl v roce 1959 po nezdařeném povstání Tibetu proti čínské vládě.

Tibetský duchovní vůdce dalajlama opouští nemocnici v Dillí

Dalajlama obvykle stráví několik měsíců ročně na cestách kolem světa, při nich učí o buddhismu a upozorňuje na boj Tibetu za svobodu. Loni však musel kvůli zdravotním potížím část těchto cest zrušit.

Čínská vláda považuje dalajlamu za nebezpečného separatistu a vládne Tibetu tvrdou rukou od obsazení tibetského území v roce 1950. Dalajlama opakuje, že chce pouze větší autonomii pro Tibet a skutečné náboženské, politické a kulturní svobody.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video