ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Čistírna ve Francii vyprala bankovky za 5 800 eur. Majitel se k nim neznal

  • 10
Ve francouzském departementu Moselle vzal někdo sousloví o praní špinavých peněz doslova. V místní čistírně se máchalo 5 800 eur (147 000 korun) ve sto- a dvouseteurových bankovkách. Klient, v jehož prádle se peníze našly, se k nim ale po upozornění provozovny nehlásil.

„Za jednadvacet let v oboru jsem nic takového nezažil. Našli jsme platební karty, mince, ale tolik bankovek pohromadě nikdy,“ uvedl Gilles Brach, majitel čistírny v obci Yutz.

Zaměstnance čistírny nejprve k pračce přitáhl neobvyklý zvuk. V bubnu se totiž objevily vedle oblečení také tři nože v pouzdru. „Nejprve jsme našli tři nože a také několik zapalovačů, které byly rozbité,” řekl reportérce místního listu 20 Minutes. Dalším nálezem však byla taška, jejíž obsahem bylo na první pohled několik složených papírů. Když ji však otevřeli, ukázalo se, že papíry jsou ve skutečnosti eurové bankovky.

V lese na Českolipsku se našel balík peněz, nikdo se k němu nehlásí

„Něco takového jsme nečekali, kvůli covidu oblečení od zákazníků nekontrolujeme a rovnou ho dáváme do bubnů,“ uvedl zaměstnanec. Dodal, že zakázku přijal od stálého zákazníka, muže ve starších letech, asi sedmdesátníka. 

Společně se svým šéfem pak bankovky usušili, protože ty by pak podle jejich slov lepily. Následně nález oznámili jak majiteli, tak místní policii. Když si majitel čisté prádlo vyzvedával, za nože i zapalovače se omlouval, ovšem o bankovkách nevěděl nic.

„Pane, v pračce jsme taky nalezli značnou sumu peněz,“ řekli mu. „Nechci být nečestný, ale ty peníze nejsou moje,“ odpověděl zákazník. 

„Neustále dokola nám opakoval, že ale postrádá nějaké sáčky, které koupil v nákupním centru,“ řekli zaměstnanci čistírny. „Ten člověk je totálně zmatený,“ uzavřel majitel.

Sto- a dvouseteurové bankovky nyní čekají na policii, ta hledá, komu vlastně patří.

„Jsou čisťoučké, dezinfikované a vyžehlené. Přesně jak byste si mohli přát,“ směje se jeden ze zaměstnanců. Dodává, že před čistírnou by si každý měl zkontrolovat kapsy, jestli v nich nemá úspory.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video