Jeden ze zachráněných čínských horníků z dolu Sin-čchiao (13. července 2009)

Jeden ze zachráněných čínských horníků z dolu Sin-čchiao (13. července 2009) | foto: Agentura Nová Čína, ČTK

Čínští havíři přežili 25 dní v dole díky tomu, že lízali vodu ze stěn

  • 4
Záhada tří čínských horníků, kteří přežili uvězněni v uhelném dole 25 dní, je zřejmě rozluštěna. Muže zachránila voda, jež prosakovala do tunelů. Havíři ji prostě lízali ze stěn.

Důl Sin-čchiao v provincii Kuej-čou na jihozápadě země byl 17. června zaplaven a v dole zůstalo šestnáct horníků. Čínští záchranáři o víkendu tři z nich vysvobodili. Zprvu nebylo jasné, jak se jim podařilo přežít. - více o záchraně horníků se dočtete zde

"Pili vodu, která prosakovala zemí," vysvětlil později podle televizní stanice Sky News mluvčí komunistické strany v provincii Wang Guangneng. Havíři byli ve stabilním stavu a dokázali i částečně komunikovat. Muži byli poměrně hluboko, a tak povodňová voda jejich šachtu nezaplavila.

Pod zemí ale zůstává dalších dvanáct horníků, nejméně jeden muž zemřel. Důl Sin-čchiao fungoval nelegálně a vlastník se horníky nejprve snažil vyprostit, aniž by informoval místní úřady, uvedl deník The Times na svých webových stránkách. Evidentně se obával prozrazení porušování předpisů.

Nakonec zavolal záchranáře a ti až po týdnu pátrání objevili tělo. O několik dní později, v neděli, asi 400 metrů pod zemí uslyšeli volání o pomoc. O hodinu později, kdy museli odstranit trosky v hlavním tunelu, narazili na tři živé havíře.

Čínské doly

Neštěstí v čínských dolech jsou častá, místní důlní průmysl patří k nejnebezpečnějším na světě. Ročně zde podle oficiálních statistik umírá kolem tří tisíc horníků. Mnohá neštěstí jsou připisována na vrub korupci, špatným či nedodržovaným předpisům a obcházení bezpečnostních opatření ve snaze uspokojit velkou poptávku rozrůstající se čínské ekonomiky po surovinách.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Korupce, The Times

Video