VIDEO: Karaoke jako zbraň propagandy. Číňané oslavují obchodní válku s USA

  • 7
V Číně vznikla propagandistická píseň o obchodní válce s USA. Tamní vláda ji využívá jako nástroj upevnění moci Číny a rozdmýchání protiamerické nálady obyvatel. Možná také proto je video s ryčnou skladbou koncipováno jako karaoke a miliony Číňanů si ji mohou notovat.

Obchodní válka mezi Spojenými státy a Čínou je v plném proudu a právě proto vznikla v Číně propagandistická píseň, která se po Čínském internetu lavinovitě šíří. 

Pochází od čínského textaře Čao Liang-tchiena a nese název Obchodní válka. Autor ji zveřejnil v pátek 17. května v čínské mobilní aplikaci WeChat. Za týden nasbírala statisíce zhlédnutí a dočkala se už i doprovodného videoklipu.

Melodii si skladba vypůjčila z čínského válečného protijaponského filmu Tunnel Warfare (Válka v tunelech) z roku 1965. 

„Tento film jsem si vybral, protože připomíná obdobnou situaci, již dnes Čína čelí,“ řekl Čao. „Od doby, co propukla obchodní válka, jsem cítil nutkání něco udělat,“ dodal.

Propagandistická píseň o nynějším sporu o cla mezi Spojenými státy a Čínou obsahuje důraznou kritiku USA a slibuje jim porážku. Text poukazuje na velké zhoršení obchodních vztahů se Spojenými státy. Doslova se v něm říká:

Obchodní válka, obchodní válka / Téhle výzvy se nebojíme.

Nad Pacifikem se odehrává boj / Jeho součástí se stala nová Hedvábná stezka.

Jestli chce zločinec bojovat / Porazíme ho tak, že ho vystrašíme.

I když píseň sklízí velký úspěch, najdou se i tací, kteří s ní nesouhlasí. Jak napsal jeden z uživatelů sociální sítě Weibo. lidé jsou znepokojeni tím, že Čína propaguje píseň o obchodní válce. „Tento způsob myšlení nás staví na úroveň Severní Koreje,“ poznamenal.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video