Demonstranti spálili čínskou vlajku během protestů před kanceláří generálního konzulátu Číny v Los Angeles. (1. října 2020) | foto: Profimedia.cz

Čína reaguje na protesty, zneuctění její vlajky bude nově trestný čin

  • 122
Čínský parlament v sobotu schválil změny zákona, které se týkají zneuctění čínské vlajky i státního znaku. Za trestný čin bude považována jakákoli urážka čínské vlajky i znaku třeba jejich pošlapání, zapálení nebo pomalování. Informovala o tom agentura AP, podle níž tak Čína reaguje na loňské případy zneuctění vlajky při protičínských protestech v Hongkongu.

Zákon v nové podobě začne platit 1. ledna a umožní potrestat všechny, kdo úmyslně zapálí, poničí, přemalují, zohyzdí nebo pošlapou čínskou vlajku nebo znak na veřejnosti. Případ se bude vyšetřovat jako trestný čin.

Zákon také zakazuje vlajku vyhodit do odpadu, pověsit ji opačně nebo ji použít způsobem, který ji zneuctí. Platit bude nejen v Číně, ale i v Hongkongu a Macau.

Šlapání po čínské vlajce při loňských protestech v Hongkongu vyvolalo v pevninské Číně rozhořčení a v Hongkongu kvůli tomu byli odsouzeni nejméně tři lidé.

Lidé v bývalé britské kolonii od loňského června demonstrují za demokratické reformy a proti sílícímu vlivu pevninské Číny, pod jejíž správu se Hongkong v roce 1997 vrátil.

Peking v reakci na protesty vydal v červnu pro autonomní Hongkong nový bezpečnostní zákon, který má umožnit potlačování teroristických a separatistických aktivit, podvratné činnosti i zahraničního vměšování.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video