Čína nařídila testování dvěma milionům obyvatel pekingské čtvrti Feng-tchaj...

Čína nařídila testování dvěma milionům obyvatel pekingské čtvrti Feng-tchaj poté, co se tu objevilo 25 případů nákazy. (24. ledna 2022) | foto: AP

Čína kvůli covidu v Pekingu otestuje dva miliony lidí. Uzávěra Si-anu skončila

  • 45
Čínské úřady zrušily měsíc trvající uzávěru města Si-an, ve kterém v severní části země žije 13 milionů obyvatel. Necelé dva týdny před začátkem zimních olympijských her v Pekingu vláda nařídila testování dvěma milionům obyvatel pekingské čtvrti Feng-tchaj poté, co se tu objevilo 25 případů nákazy.

Obyvatelé čtvrti Feng-tchaj v mrazivém počasí zaplnili zasněžené chodníky v dlouhých frontách na testování, dodala agentura AP. Místní úřady jim navíc zakázaly opouštět Peking.

Čína pořádá olympijské hry za přísných opatření a kontrol, jejichž cílem je izolovat sportovce, štáby, novináře a činovníky od místních obyvatel. Sportovci musí být očkovaní nebo po příletu do Číny projít karanténou.

Uzávěra v Si-anu, velkém průmyslovém středisku a bývalém císařském hlavním městě, byla vyhlášena 22. prosince 2021 v rámci čínské politiky nulové tolerance vůči covidu-19. Ta vyžaduje uzávěru, omezení cestování a hromadné testování v každé oblasti, kde se objeví byť jen jeden případ nákazy koronavirem.

Nulová tolerance v praxi. Čína posílá obyvatele do karanténních táborů

Podobně byl uzavřen například přístav Tchien-ťin, který leží asi hodinu cesty od Pekingu. Podle vlády se právě díky přísným opatření daří v zemi zabránit většímu šíření vysoce nakažlivé varianty omikron.

Čína dnes ohlásila jen 18 nových případů místní nákazy, z toho šest v Pekingu. V zemi je nyní nakaženo 2754 osob; celkově od začátku pandemie oficiálně ohlásila 105 660 případů a 4636 úmrtí.

27. prosince 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video