Čína slaví 70. výročí. Žádná síla nemůže zastavit pokrok našeho lidu, řekl Si

  • 132
Tisíce vojáků a stovky vozidel, letadel a raket byly v úterý k vidění v Pekingu při masivní ukázce vojenské síly, kterou Čína uspořádala při příležitosti 70. výročí svého vzniku. Prezident Si Ťin-pching ve slavnostním projevu prohlásil, že nic nemůže ohrozit postavení Číny ve světě a pokrok čínského lidu. Vláda Tchaj-wanu odsoudila čínskou "diktaturu", zatímco v Hongkongu pokračují protesty.

Čínská armáda v Pekingu předvedla své nejmodernější technologie. Ukázala mimo jiné mezikontinentální balistickou střelu Tung-feng 41 (Dong Feng 41, Východní vítr 41), která je údajně schopna nést až deset jaderných hlavic a která by dokázala zasáhnout kterýkoli cíl v USA.

Na přehlídce se objevilo hned 16 zmodernizovaných odpalovacích zařízení se střelami Tung-feng 41, napsala agentura AP. Před zraky čínských politiků shromážděných na tribuně na náměstí Tchien-an-men také prošlo 15 tisíc vojáků, zatímco přihlížely tisíce diváků s čínskými vlajkami.

„Žádná síla nemůže otřást statusem naší skvělé rodné země a žádná síla nemůže zastavit pokrok čínského lidu a čínského národa,“ řekl prezident Si.

Vojenskou přehlídku sledoval z jižní části náměstí, tedy ze stejného místa, odkud Mao Ce-Tung 1. října 1949 oznámil založení Čínské lidové republiky. Nynější nejvyšší čínský představitel podle americké televize CNBC ve zhruba desetiminutovém projevu nejmenoval žádnou jinou zemi a zdůraznil, že Čína bude usilovat o mírový rozvoj.

Mezi představenou vojenskou technikou vzbudil velkou pozornost takzvaný hypersonický kluzák Tung-feng 17. Ten je údajně schopen dosáhnout rychlosti Mach 5 až Mach 10 (6 173 až 12 360 kilometrů za hodinu) a lze ho jen stěží zachytit radary používanými pro lokalizaci běžných balistických střel či zasáhnout systémy protiraketové obrany. Kluzák může být opatřen konvenčními i jadernými hlavicemi.

Zahraniční média si všimla také například nového bezpilotního letounu Li-ťien (Ostrý meč) s technologií stealth, díky které jsou takové stroje obtížně zjistitelné radarem. Dron, který tvarem připomíná netopýra, může být využit ke špionážním účelům nebo k překvapivým útokům na dobře bráněné cíle.

Podle čínských státních médií 40 procent zbraní předvedených na přehlídce bylo na veřejnosti k vidění poprvé. Jednou z nich byla i mohutná dálkově řízená ponorka, napsal zpravodajský server BBC News.

Po vojenské přehlídce následoval průvod alegorických vozů, které znázorňovaly například technologický pokrok Číny nebo „demokracii a vládu práva“. Další z vozů pak nesl obří portrét prezidenta Si.

Vojáci nacvičují, stáhněte závěsy. Čína chystá oslavy na místě masakru

V průvodu jel také vůz znázorňující ostrov Tchaj-wan, který se ocitá pod rostoucím ekonomickým a diplomatickým tlakem Pekingu. Tchajwanská nezávislá vláda v úterý odsoudila Čínu jako diktaturu, která představuje hrozbu pro mír a snaží se hledat ospravedlnění pro vojenskou expanzi.

Zároveň pokračují protesty v Hongkongu, jehož obyvatelé se od začátku léta bouří proti místní vládě podporované Pekingem. Podle televize CNN zde pochodovaly tisíce lidí.

Medailon zakladatele ČLR Mao Ce-Tunga:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video