Reportéra při živém vstupu v Pekingu odtáhla pryč bezpečnostní služba

  • 450
Reportéra nizozemské veřejnoprávní televize NOS během živého vstupu při slavnostním zahájení olympijských her u stadionu Ptačí hnízdo v Pekingu přerušila bezpečnostní služba. Jeden z mužů, kteří k němu na ulici přišli, ho chytil kolem těla a odváděl pryč. Další se snažil zakrýt kameru. Podle vyjádření Mezinárodního olympijského výboru šlo o ojedinělou událost.

„Samozřejmě jsme byli v kontaktu s NOS, byla to politováníhodná okolnost,“ citovala agentura Reuters mluvčího MOV Marka Adamse. „Myslím, že někdo byl příliš horlivý. On (reportér) pak mohl ihned poté s pomocí místních zástupců před kamerou vystoupit,“ řekl mluvčí.

Vůdce, lágry, propaganda. Olympiáda v Pekingu připomíná Hitlerovy hry

Účastníci her, včetně médií, jsou během her omezeni na „uzavřenou smyčku“, která zahrnuje místa konání, mediální centrum a ubytování.

Komunistická Čína čelí kritice kvůli omezování lidských práv a panují obavy, že během her se bude snažit ovlivňovat i práci zahraničních médií a vyjadřování účastníků olympiády. 

MOV ujišťuje, že smlouva podepsaná s hostiteli dává sportovcům i novinářům možnost svobodného projevu. Kvůli opatřením proti šíření koronaviru se musejí zdržovat v uzavřené bublině.

„Tyto věci se stávají a myslím, že je to jednorázové. Doufám. Ujišťujeme vás, že v rámci uzavřené bubliny budete moci pokračovat ve své práci,“ řekl Adams.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video