(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: ČTK

Očkovací skandál v Číně. Ohroženo může být až 200 tisíc dětí

  • 20
V Číně mají další skandál ve farmaceutickém průmyslu. Vakcínu proti vzteklině museli stáhnout z trhu. Zatím není prokázáno, že by vakcína způsobila někomu zdravotní komplikace, dostalo ji však 200 tisíc dětí. Případ odsoudili rodiče dětí i čínský premiér.

Čínská státní léková správa oznámila, že firma má Changsheng Biotechnology falešné výrobní dokumenty o produkci vakcíny proti vzteklině, která se podává dětem od tří měsíců. Podle agentury Reuters šetření zjistilo, že společnost Changsheng falšovala záznamy o kontrole výrobků a libovolně si měnila výrobní parametry. 

Firma musela zastavit výrobu a stáhnout veškeré vakcíny z prodeje. Také musela platit pokutu ve výši v přepočtu přes 10 milionů českých korun.

„Musíme se zbavit všech nezákonných a zločinných činů, které ohrožují lidské životy. Musíme potrestat ty, kteří na tom nesou svůj podíl,“ uvedl čínský premiér Li Keqang  

Zatím sice podle deníku BBC neexistují důkazy o tom, že by vakcína někoho poškodila, ale v Číně to vyvolalo obrovskou odezvu.  Případ vyvolal reakce i na sociální síti Weibo. „Případ vakcíny je jako nalití jedu do studny,“ napsal jeden komentátor. „Lidé se mě ptají, proč nemám děti. Je to proto, protože nechci, aby moje dítě vypilo mléko s jedovatým práškem nebo aby mu podali falešnou očkovací látku,“ napsal další.

Podle listu The Guardian v roce 2008 zemřelo šest dětí a 300 tisíc jich onemocnělo poté, co konzumovali sušené mléko s nebezpečnou dávkou melaminem. 

Tento skandál společnosti Changsheng není prvním problémem s kvalitou, který firma řeší. V minulém roce se prodalo 253 600 nepravidelných dávek vakcín DPT, které chránily děti proti záškrtu, černému kašli a tetanu. 

Čínský farmaceutický průmysl se s podobnými skandály setkává často. Například policie v minulém roce odhalila gang pro prodej nelegálních vakcín za v přepočtu téměř dva miliony českých korun.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video