Vyděšení lidé prchali v Číně z mrakodrapu. Začal se chvět, neví se proč

  • 31
Ve dvanáctimilionovém Šen-čenu na jihu Číny museli z mrakodrapu evakuovat stovky lidí. 70podlažní budova se během úterního odpoledne totiž začala z dosud neznámých důvodů chvět. V daném čase přitom ve městě nebylo zaznamenáno žádné zemětřesení.

Dvacet let stará výšková budova SEG Plaza stojí v centru Šen-čenu, dvanáctimilionové metropole, která je oblíbeným cílem nakupujících a rychle se rozvíjejícím centrem technologického průmyslu a inovací.

Uvnitř mrakodrapu, který je podle on-line databáze výškových budov 104. nejvyšším v Číně a 212. na světě, se nacházejí kanceláře a obchody s elektronikou.

Čínský list Global Times uvedl, že vedení čtvrti Šen-čenu, v níž SEG Plaza stojí, dostalo zprávy o otřesech od zaměstnanců pracujících v budově ve 12:31 místního času. Do 14:00 byli všichni z budovy evakuováni. 

Při předběžném přezkoumání budovy nebyly zjištěny „žádné trhliny v zemi okolo mrakodrapu“ a žádná poškození vnějších stěn, uvedly v pozdějším prohlášení místní úřady.

V Číně se čas od času budovy zřítí, například v březnu minulého roku spadl v Čchüan-čou na jihovýchodě Číny hotel, který byl využíván jako koronavirové karanténní zařízení. Při neštěstí zahynulo 29 lidí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video