(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Čína přitvrzuje v pronásledování křesťanů. Zavírá kostely, pálí bible i kříže

  • 290
Čínská vláda ničí kříže, pálí bible, zavírá kostely a nutí věřící, aby se písemně zřekli své víry. Peking se během posledních měsíců rozhodl zesílit svůj boj proti církvím, které vnímá jako nebezpečného soupeře. Potlačování náboženských svobod je součástí oficiální vládní kampaně, která po občanech požaduje loajalitu vůči ateistické komunistické straně.

„Mezinárodní společenství by mělo být pobouřeno a znepokojeno očividným porušováním svobody náboženského vyznání, ke kterému dochází,” říká Bob Fu z křesťanské organizace China Aid, která dlouhodobě upozorňuje na nedodržování lidských práv v Číně.

Na nárůst perzekuce vůči křesťanům upozornil na Twitteru také Jay Sekulow, člen právního týmu amerického prezidenta Donalda Trumpa. „Situace čínských křesťanů se zhoršuje každým dnem. Neúnavně pracujeme na tom, abychom vyvinuli maximální tlak na čínskou vládu, aby zastavila jejich pronásledování,” napsal minulý týden Sekulow.

06.září 2018 v 00:05, příspěvek archivován: 10.září 2018 v 16:53

The situation for Chinese #Christians becomes more dire by the day. We are working tirelessly to put maximum pressure on China stop the persecution: https://t.co/Gtdos7f9WT https://t.co/n7uGa8P6G0

Pronásledování křesťanů nicméně není v Číně ničím novým. Podle zprávy americké organizace Freedom House tu čelí nejen křesťané ale i další náboženské skupiny od roku 2012 velké perzekuci. Ze zprávy také vyplývá, že více než třetina všech čínských věřících čelí stále častěji „obtěžování ve formě byrokracie, ekonomického vykořisťování, pokut nebo násilí”.

Nejen aktivisté, také experti upozorňují na to, že pronásledování křesťanů ze strany čínské vlády je v současnosti nejhorší od roku 1982, kdy čínská ústava garantovala občanům náboženskou svobodu. Eskalace antikřesťanské propagandy souvisí podle stanice Fox News s upevněním pozice čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, který je nejmocnějším čínským vůdcem od dob Mao Ce-tunga.

Kromě křesťanů čelí pronásledování také muslimové

Svědkům se podařilo natočit několik záběrů, na kterých je vidět hromadné pálení náboženských knih či křížů. Potvrdil to také pastor, podle kterého mělo k incidentu dojít 5. září ve městě Nanyang. Úřady měly údajně věřící nutit k tomu, aby se písemně zřekli své víry. V opačném případě by riskovali vyloučení ze školy, propuštění z práce nebo ztrátu sociálních dávek.

06.září 2018 v 01:31, příspěvek archivován: 11.září 2018 v 10:09

VIDEO: #China CCP starts burning the Bible and crosses in Henan. Last time burning Bibles campaign happened in late 1960s by dictator Chairman Mao?s wife Jiang Qing in Shanghai. She was arrested in 1976 but Christians grew to millions. Will Never be success

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

#China CCP starts burning the Bible and crosses in Henan. Last time burning Bibles campaign happened in late 1960s by dictator Chairman Mao’s wife Jiang Qing in Shanghai. She was arrested in 1976 but Christians grew to millions. Will Never be successful河南文革重现,烧圣经十字架 https://t.co/T5esv16NXI

Podle čínských zákonů se mohou věřící přidat pouze k církvím, které schvaluje vláda. Miliony křesťanů nicméně patří k neuznaným nebo lokálním církvím, které se neřídí vládními předpisy. Čínské úřady obvinění ze strany křesťanů zpochybňují a tvrdí, že plně respektují náboženskou svobodu.

Jako za Mao Ce-tunga. Číňané posílají muslimy na převýchovu do táborů

Kampaň namířená proti náboženství se však netýká jen křesťanů. Přibližně jeden milion Ujgurů a dalších členů muslimských menšin byli na severozápadě Číny donuceni k tomu, aby se vzdali islámu a přísahali věrnost komunistické straně. Ačkoli vláda odmítá zřizování speciálních táborů pro tyto skupiny, zdůrazňuje nutnost řešení extremismu.

Vzhledem k tomu, že na území Číny žije v současnosti přes 38 milionů protestantů, odborníci předpovídají, že by země mohla mít během několika dekád největší křesťanskou komunitu na světě.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video