Trojice čínských kosmonautů se po půl roce ve vesmíru vrátila na Zemi

  • 1
Tři čínští kosmonauti se v úterý vrátili na Zemi po šesti měsících na palubě čínské vesmírné stanice Tchien-kung (Nebeský palác). Trojice v dobrém zdravotním stavu přistála v návratové kapsli, jejíž sestup byl zpomalen návratovým padákem. Kapsle přistála nedaleko kosmodromu Ťiou-čchüan v poušti Gobi. S odkazem na čínská státní média o tom informovaly agentury DPA a AP.

Trojice, která se dnes vrátila, do vesmíru odletěla 30. května. Na stanici je minulý týden vystřídala další trojice vědců, kteří tam budou provádět lékařské a vědecké pokusy a udržovat stanici.

Čínská vesmírná agentura při startu druhé posádky oznámila, že plánuje do kosmu vyslat nový teleskop k hlubšímu průzkumu vesmíru. Teleskop bude umístěn na čínské vesmírné stanici a bude společně s ní obíhat kolem Země.

ANALÝZA: Čína ukázala vesmírnou sílu. Její stanice může časem nahradit ISS

Čína vyslala svou první lidskou posádku do vesmíru v roce 2003 a usiluje o přistání na Měsíci do roku 2030. Pekingu se již povedlo přivézt z povrchu Měsíce vzorky a přistát s lunárním vozítkem na méně prozkoumané straně Měsíce.

Čínská vesmírná stanice, sestávající ze tří modulů, byla dobudována koncem loňského roku. Její životnost Peking odhaduje na více než 15 let. Čína začala budovat vlastní vesmírnou stanici poté, co nebyla přijata do projektu Mezinárodní vesmírné stanice ISS. Zabránil v tom především nesouhlas Spojených států, kterým vadí, že čínský vesmírný program řídí vojenské křídlo čínské komunistické strany.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video