Dobrovolník vyhlašuje protikoronavirová opatření v v Urumči, hlavním městě...

Dobrovolník vyhlašuje protikoronavirová opatření v v Urumči, hlavním městě čínské provincie Sin-ťiang. Provincie je v karanténě kvůli novému výskytu nákazy koronavirem. (5. srpna 2020) | foto: Profimedia.cz

Zapečetěné dveře, lidé poutaní k zábradlí. Karanténa Sin-ťiangu budí hněv

  • 240
Obyvatelé čínské provincie Sin-ťiang uzavřené kvůli koronaviru se bouří proti drakonickým karanténním opatřením. Na sociálních sítích zveřejňují fotky, na nichž jsou připoutáni k zábradlím u budov. Musí údajně též povinně požívat přípravky čínské tradiční medicíny. Lidskoprávní aktivisté se obávají, že Čína zneužívá situaci k další perzekuci ujgurského etnika.

Epidemie koronaviru, která vypukla v čínském městě Wu-chan, se podle čínských úřadů ve většině země dostala od kontrolu. V polovině července se však objevily nové případy koronaviru v Urumči, hlavním městě Sin-ťiangu, a Čína v oblasti urychleně zavedla přísnou karanténu. Ta se podle oznámení úřadů týká více než čtyř milionů lidí.  

Úředníci na počátku měsíce triumfálně oznámili, že šíření koronaviru „efektivně zastavili“ a v uplynulých osmi dnech nebyly zaznamenány žádné nové případy nákazy. Drakonická karanténní opatření však zůstala stále v platnosti.

Obyvatelé toho však mají dost. Na silně cenzurovaných sítích dali průchod svému hněvu. Na čínské obdobě Twitteru, sociální síti Weibo, začali popisovat těžké podmínky, ve kterých žijí.

Na Weibo se šíří fotky lidí připoutaných k zábradlím – jsou tak trestáni za to, že během karantény vyšli bez dovolení ven. Na dalších fotkách jsou vidět zatarasené či zapečetěné vchody domů.

Někteří místní tvrdí, že musí požívat bylinné léky z čínské tradiční medicíny. Každodenní užívání musí dokumentovat videem.

Obyvatelé vnímají opatření vzhledem ke zlepšující se situaci jako zbytečně přísná. „Nejsou tu žádné případy. Kontroly jsou příliš striktní,“ řekla listu The New York Times prodavačka ovoce Daisy Luová.

Na čínských sítích se též objevila videa rozčilených obyvatel vyjadřujících svou nespokojenost v oknech domů. Podle serveru The Guardian se na jedné budově objevil leták, který varuje „křičící“ obyvatele před následky „ilegálního skutku“. Provinilcům hrozí zhoršení jejich sociálního kreditu.

Si udělal z Číny nepřítele světa, řekla elitní komunistka. Vyloučili ji

Nespokojenost občanů je výzvou pro propagandu vládnoucí komunistické strany, která se pokouší drastický čínský způsob řešení koronaviru prezentovat jako model vhodný následování. Úřady v Urumči učinily „pozitivní gesto“ a umožnily lidem v obytných domech vycházet na dvůr. Taktéž zveřejnily čísla místních představitelů, aby s nimi obyvatelé mohli probrat své problémy.

Jinak však úřady nezveřejňují o karanténě v Sin-ťiangu bližší informace. Není stále jasné, kdy dojde k jejímu zrušení.

Lidskoprávní aktivisté se obávají, že Čína využívá protikoronavirových omezení k další perzekuci Ujgurů, etnické skupiny převážně muslimského vyznání, která v Sin-ťiangu žije. Peking byl již dříve osočován, že proměnil provincii v policejní stát zaplněný sledovacími zařízeními, v němž jsou Ujgurové umisťováni do „koncentračních“ převýchovných táborů.

Podle ujgurských aktivistů působících v zahraničí byli někteří Ujgurové v nedávných týdnech potrestáni za to, že karanténu komentovali na internetu.  „Během epidemie Čína posílila svou taktiku prevence a kontroly proti Ujgurům, protože se obávala, že nespokojenost může vést ke konfrontaci,“ tvrdí Dilxat Raxit, mluvčí v Německu založeného Světového ujgurského kongresu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video