Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mizející ministři, infarkty v bazénu. V Číně se roztáčí nové kolo čistek

  17:25
V čínských stranických elitách zavládl strach. Mizí diplomaté i nejvyšší představitelé armády a množí se spekulace, že Si Ťin-pching roztáčí další kolo čistek. Ty už nemíří jen na potenciální rivaly, ale i na jeho nejloajálnější stoupence.
Čínský prezident Si Ťin-pching skládá přísahu poté, co byl znovuzvolen do...

Čínský prezident Si Ťin-pching skládá přísahu poté, co byl znovuzvolen do prezidentského úřadu. (10. března 2023) | foto: ČTK

Bývaly doby, kdy si Čchin Kang létal po světových metropolích a třásl rukou s Antony Blinkenem, Sergejem Lavrovem nebo Annalenou Baerbockovou. V sedmapadesáti letech byl na vrcholu kariéry, vždyť to od nástupu Si Ťin-pchinga do vedení komunistické strany raketovou rychlostí dotáhl od mluvčího čínské diplomacie přes velvyslance v USA až na ministra zahraničí.

Jenže ve funkci vydržel jen půl roku. Letos na konci června náhle zmizel a o měsíc později ho oficiálně odvolali. Do médií začaly prosakovat zprávy, že jeho pád způsobily pletky s půvabnou moderátorkou Fu Siao-tchien, která vystudovala v USA a ministrovi povila syna, jenž má americké občanství. Ležérní přístup cenzorů naznačuje, že tato verze událostí má podporu oficiálních míst.

Podle zdrojů portálu Politico ovšem pravda leží jinde. Čchin Kang byl naposledy viděn v Pekingu při setkání s protějšky ze Šrí Lanky a Vietnamu, na schůzku ale dorazil i náměstek ruského ministerstva zahraničí Andrej Ruděnko. Ten údajně při té příležitosti předal Si Ťin-pchingovi zprávu, že jeho ministr zahraničí a několik vysoce postavených představitelů Čínské lidové armády se zapletlo se západními rozvědkami.

Čína po záhadné absenci vyměnila ministra zahraničí. Vrací se Wang

Údajně šlo o čínský jaderný program, který v posledních letech prochází prudkou expanzí. Ruděnko Čchin Kanga obvinil, že předává Američanům čínská jaderná tajemství, to samé podle něj dělali i příbuzní několika generálů. Zmizení Čchin Kanga se časově shoduje se zatčením velitele raketových sil Li Jü-čchaa a jeho několika podřízených. Nahradili je narychlo přeřazení důstojníci z letectva a námořnictva, což je v případě sil odpovědných za jaderné zbraně velmi nezvyklé.

Koncem léta zmizel i ministr obrany Li Šang-fu, který byl do funkce dosazen teprve v březnu. Státem kontrolovaná média o dva měsíce později informovala o jeho odstranění z funkce. Mluví se o podezření z korupce, ne všichni Číňané tomu ale věří. „Na tak vysoké úrovni nemůže jít jen o úplatky,“ cituje magazín The Economist jednoho z uživatelů sociální sítě Weibo.

Další čínský ministr zmizel. Mluví se o korupci a domácím vězení

Úniky z pekingských kuloárů se nadají ověřit. Čínská vláda neprůhledné mechanismy svého vnitřního fungování nekomentuje, k personálním turbulencím se nevyjadřují ani západní tajné služby. Mnohé však napovídá, že v čínském vedení panuje sílící paranoia. Tu ostatně v létě přiživil šéf CIA William Burns, když prohlásil, že se jeho agentuře podařilo obnovit výzvědné sítě v Číně a může se tak opřít o „silné lidské zpravodajské kapacity“.

Zmizení dvou ministrů během posledního půl roku tak ukazuje, že v Číně nastává nové kolo čistek. Jenže zatímco Si v prvních letech po svém nástupu do funkce v rámci „protikorupčního tažení“ odstraňoval skutečné i domnělé rivaly, tisíce důstojníků a staré aparátčíky, tentokrát míří i na své loajální stoupence a chráněnce.

Infarkt v bazénu jako pád z okna v Rusku

Navíc se změnila atmosféra. Čínský hospodářský zázrak je u konce, ekonomika se stále nevzpamatovala z nekonečných lockdownů. Trh s bydlením prochází hlubokou krizí a obří developerské firmy balancují na hraně bankrotu, miliony absolventů nemohou najít práci a vládě se nedaří zvrátit demografický pokles způsobený politikou jednoho dítěte.

Čína odvrací demografickou katastrofu. Buďte doma a ploďte, naléhá na ženy

Jaký je skutečný stav ekonomiky, nikdo pořádně neví. Jedna z největších investičních bank zakázala svým analytikům vydávat negativní makroekonomické komentáře a zapověděla jim „hedonistický životní styl“. Finančníci místo toho musejí hodiny a hodiny studovat příručku „Si Ťin-pchingovy myšlenky o socialismu s čínskými charakteristikami pro novou éru“.

Si Ťin-pching si před rokem zajistil třetí pětileté funkční období v čele komunistické strany. Díky změně ústavy může vládnout neomezeně dlouho a stal se z něj nejmocnější vládce od dob Mao Ce-tunga. Na loňském sjezdu navíc provedl čistku v nejužším vedení strany, ze kterého zmizel tehdejší premiér a zastánce ekonomických reforem Li Kche-čchiang.

Bez rivalů a žen ve vedení. Si se stal nejmocnějším vůdcem Číny za desítky let

Osmašedesátiletý pragmatik považovaný za protiklad Si Ťin-pchinga zemřel letos koncem října na náhlý infarkt při plavání v bazénu. Přesto, že se jako zasloužilý člen strany těšil té nejlepší zdravotní péči. Pozornost vzbudil i fakt, že jeho pohřeb proběhl v tichu a státní média o něm informovala jen skromně.

Spekulací o podivných úmrtích někdejších stranických špiček ostatně přibývá. V červenci zemřel Wang Šao-ťün, který dříve vedl Siovu osobní ochranku. Údajně na zanedbání lékařské péče. „Řada Číňanů si potichu myslí, že infarkt v bazénu má zhruba ten samý význam, jako když v Rusku vypadne z okna nějaký aparátčík, který se znelíbil Vladimiru Putinovi,“ dodává k těmto zprávám Politico.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

V Kladně hořel sklad olejů a autodílů, škoda je čtyřicet milionů korun

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  22:59

V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...

Soud v Haagu začal řešit Gazu. Genocida dosáhla strašlivé úrovně, zaznělo

16. května 2024  22:40

Genocida, kterou Izrael páchá v Pásmu Gazy, dosáhla strašlivé úrovně, prohlásil zástupce...

Ukrajinu překvapila míra neúspěchu raket z KLDR, selže až polovina z nich

16. května 2024  21:15

Severokorejské rakety krátkého doletu KN-23, které Rusko používá ve válce na Ukrajině, vykazují...

Rusko nemá na průlom u Charkova dost lidí, Ukrajinci se udrží, řekl velitel NATO

16. května 2024  20:19,  aktualizováno  20:46

Ruská armáda nedisponuje dostatečným počtem vojáků k dosažení strategického průlomu v oblasti...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...