Chytrákům vydělává strach z terorismu

  • 3
Na Floridě přišel výrobce akvárií na nápad, jak přispět svým dílem k boji proti terorismu: přeonačil nádržky na ryby ve speciální skleněné boxy, uzpůsobené k otevírání podezřelých poštovních zásilek. Stačí vhodit dopisy do nádržky, přiklopit víko a s použitím gumových rukavic připevněných k jedné ze stěn zkontrolovat, co to vlastně bylo doručeno. V Michiganu zase začala jedna společnost prodávat padáky lidem žijícím a pracujícím ve výškových budovách.

Vodárenská společnost v Severní Karolíně vyvinula soupravu k domácímu testování antraxu a výrobce spodního prádélka hodil na trh podprsenku bez kovových kostic či spon, která je požehnáním pro ženy, jež nechtějí na letištích vzbudit pozornost detektoru kovů. Všeumělové a podnikavci objevili nový zdroj inspirace strach z terorismu.

Pouhých několik týdnů po teroristických útocích na Světové obchodní centrum a Pentagon začínají zaplavovat trh nejrůznější nové výrobky - nebo staré výrobky pozměněné pro nové účely. Některé jsou nicotné, jiné naléhavě potřebné. Všechny reagují na potřebu lidí nalézt způsob, jak se vypořádat se škálou nebezpečí, která se kdysi zdála nepředstavitelná.

ON-LINE REPORTÁŽ - ÚTERÝ 30. ŘÍJNA

Žijete v mrakodrapu a přepadla vás náhlá touha koupit si padák? Stačí sáhnout do kapsy pro 795 dolarů a firma Executivechute corp. Johna Riverse vám ho dodá. Jeho internetová stránka prodává padáky už dva týdny a podle jeho slov se na firmu denně obrací asi stovka zájemců. Před dvěma lety byl John Rivers nezaměstnaný a odkázaný na finanční půjčky pro svůj obchod se smíšeným zbožím poté, co přišel o místo automobilového dealera.

Ve dne hloubil výkopy pro firmu svého tchána. V noci seděl v garáži a hloubal nad nápadem poháněného padáku, jakéhosi ultralehkého letounu využívajícího k létání velké vrtule a padáku. Riversův nápad se ujal a jeho společnost jich nyní prodává asi 50 měsíčně.

Nápad nabídnout padáky lidem ve výškových budovách se zrodil několik měsíců před útokrm teroristů, když pracovník pojišťovny, u níž je společnost pojištěna, položil nevinnou otázku, zda by se ta věc nedala použít jako "únikový padák".

John Rivers sice s návrhem padáku vyrukoval, nicméně byl přesvědčen, že nikdo nikdy něco takového nekoupí. "Bylo to chybné rozhodnutí, když jsem se před pěti nebo šesti měsíci rozhodl nehodit ten výrobek na trh," konstatuje. "Pokud dává šanci na záchranu lidských životů, stojí za to."


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video