V Záhřebu se zřítil dron z Ukrajiny, výbuch vytvořil třímetrový kráter

  • 238
Obyvatele chorvatského Záhřebu v noci vyděsil hlasitý výbuch. Následně je zmátl hluboký a tři metry široký kráter. Obávali se, zda se země NATO nestala terčem ruského útoku jako Ukrajina. Nakonec se ale ukázalo, že kráter vytvořil dron sovětské výroby, který do Záhřebu zřejmě omylem zabloudil z Ukrajiny.

Ve čtvrtek se telefony záhřebské policie rozezněly naléhavými telefonáty znepokojených obyvatel, které vyděsil náhlý výbuch po pádu „něčeho ze vzduchu“ do záhřebského parku Jarun. K úlevě všech nikdo nebyl zraněn, byly ale poničeny zaparkované automobily.

„Nic jsme neviděli, ale bylo to hlasité. Naštěstí nikdo v tu dobu (na místě exploze) neprocházel. Jaká hrůza, nevím, jestli budeme dneska spát,’' řekli chorvatským médiím studenti, kteří se nacházeli na blízké studentské koleji Stjepana Radiće.

Policisté na místě, kde došlo k výbuchu, objevili hluboký kráter a v něm trosky neidentifikovaného stroje. Nalezli též dva padáky, které přispěly k záhadě, co se přesně stalo.

Vzhledem k vyhrocené situaci na Ukrajině se ihned vyrojily spekulace, zda se Chorvatsko, člen NATO, nestalo též terčem ruské agrese. Šířily se zprávy, že se jedná o letadlo s rudou hvězdou, s nápisy v azbuce.

„Podle nám dostupných informací jde o letoun ruské výroby,“ řekl chorvatský premiér Andrej Plenković. „Není nám známo, zda byl majetkem ruské, nebo ukrajinské armády,“ dodal. Podle expertů jde o dron používaný Ukrajinou.

Portál index.hr citoval bývalého šéfa záhřebské civilní ochrany Pavleho Kaliniče, podle něhož by mohlo jít o dálkový průzkumný dron sovětského typu Tupolev M-141 s doletem 1000 kilometrů. Stroj podle médií přiletěl do Chorvatska přes Rumunsko a Maďarsko.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video