Tuňáci jsou jedním z hlavních exportních artiklů chorvatských rybářů.

Tuňáci jsou jedním z hlavních exportních artiklů chorvatských rybářů. | foto: Profimedia.cz

Chorvatské námořnictvo „zajalo“ italskou rybářskou loď

  • 9
První incident související s rozšířením chorvatské "rybářské zóny" v Jaderském moři na sebe nenechal dlouho čekat. Chorvatské vojenské plavidlo objevilo ve vodách, které si nově Záhřeb nárokuje, italskou rybářskou loď. Chorvati ji obsadili a odvezli i s posádkou do přístavu na ostrově Vis.

"Podle mých informací chorvatská vojenská loď narazila na italské rybáře nelegálně lovící v chorvatských pobřežních vodách. Jejich loď jsme eskortovali do přístavu kvůli vyšetřování," řekl mluvčí chorvatského ministerstva dopravy a námořnictví.

Policejní mluvčí Zeljka Radoševićová potvrdila, že Italové rybařili poblíž odlehlého chorvatského ostrůvku. "Členové posádky včetně kapitána budou předvedeni před soud," dodala.

Záhřeb 1. ledna jednostranně vyhlásil východní polovinu Jadranu za vlastní "rybářskou zónu" s argumentem, že by dobře vybavení italští rybáři jinak jejich polovinu Jadranu brzy vylovili. Italové prý v chorvatských vodách byli zvyklí rybařit často.

Dělení moří mezi pobřežními zeměmi "napůl" není v mezinárodním právu neobvyklým krokem.

Chorvatsko kvůli Jadranu čelí kritice, přidala se i EU
S krokem Chorvatska nesouhlasí kromě Itálie také Slovinsko. Rozdělení Jadranu chtěli Slovinci dosáhnout na základě vzájemné dohody všech zainteresovaných zemí.

Evropská komise už dříve Chorvatsku pohrozila, že jednostranné vyhlášení ochranné zóny může zkomplikovat rozhovory o přistoupení Chorvatska do Evropské unie.

Záhřeb naznačil, že opatření na ochranu pobřežních vod možná zmírní. Na pořadu dne to však bude, až premiér Ivo Sanader zformuje novou koaliční vládu, což se má stát kolem poloviny ledna.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video