Chemii a bakterie vystřídaly rakety

  • 113
Debatu o existenci iráckých chemických a biologockých zbraních vystřídal nový problém: irácké rakety. Dvanáct hodin poté, co experti oznámili, že má Irák rakety s delším doletem, než mu povoluje OSN, vystoupil britský premiér Tony Blair. Dal jasně najevo, že má jako zastánce války proti Iráku v ruce novou munici.

"Pokud jsou závěry expertů pravdivé, jde o významné porušení rezoluce číslo 1441," řekl Blair.

Rezoluce OSN povolují Iráku vlastnit rakety s maximálním doletem 90 mil (150 kilometrů). Podle expertů však mají irácké rakety Sumúd 2 dolet asi o čtyřicet kilometrů delší.

Hlavní debata se očekává v pátek, kdy bude Rada bezpečnosti OSN projednávat další zprávu inspektorů o pátrání po zbraních hromadného ničení. V Iráku pátrají od 27. listopadu 2002.

Diplomaté z OSN citovaní agenturou Reuters už dali najevo, že závěr raketových expertů debatu v OSN dosti přiostří.

Irák není nebezpečný, říká Berlín světu
Už tak vyhraněný spor ještě přitvrdilo Německo a splnilo tak bezezbytku roli předního odpůrce úderu proti Saddámu Husajnovi. Po ohlášení nového nálezu raketových expertů jeho představitelé řekli, že Irák není nebezpečný.

Německo  míní, že Bagdád rezoluce o odzbrojení Iráku neporušuje. "Irák nevlastní rakety s dlouhým doletem," prohlásil kancléř Gerhard Schröder. - více zde

"Dodržujeme limity stanovené rezolucemi OSN," odmítá obvinění irácký vicepremiér Tárik Azíz.

Inspektoři: rakety by měly být zničeny
Irácké rakety se dostaly do středu pozornosti poté, co si raketové experty pozvali na konzultace inspektoři z Monitorovací a ověřovací komise UNMOVIC. Chtěli prodiskutovat, jaký dolet mají irácké rakety Samúd 2 a Fatah.

"Závěr zní, že rakety Samúd překračují zakázanou oblast a jejich tekutým palivem poháněné motory by měly být zničeny," řekl agentuře Reuters zdroj z Rady bezpečnosti OSN.

Debaty o střele Fatah s motory na tuhá paliva nebyly tak jednoznačné. "Experti se neshodli, zda překračují limit," podotýkají diplomaté.

Zprávy o irácké raketové technologii přivezli šéfové inspektorů Hans Blix a Muhammad Baradej z poslední návštěvy Bagdádu.

Rakety ohrožují Turecko a Izrael
Irácké rakety znamenají ohrožení zejména pro Izrael. Blízký spojenec USA na Blízkém východě se na možnou hrozbu už připravuje a do konce týdne zprovozní obranný protiraketový systém.

Židovský stát již útok raket odpálených Bagdádem zažil - při válce v Perském zálivu. Třicet devět iráckých střel tehdy těžce poškodilo obytné čtvrti, jeden člověk byl zabit.

Nebezpečí znamenají irácké rakety i pro Turecko, které v případné válce stále nemá jistou ochranu spojenců z NATO.

Bagdád však odmítá, že by na Turecko mohl zaútočit. "Nemáme důvod k útoku a navíc rakety dlouhého doletu ani nemáme," tvrdí Tárik Azíz.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video