Záběry dopravních kamer ukazují zácpy na rakouských dálnicích. (12. července 2008)

Záběry dopravních kamer ukazují zácpy na rakouských dálnicích. (12. července 2008) | foto: iDNES.cz

Cestu Čechů k moři zkomplikoval dopravní kolaps v Rakousku

  • 85
Turisté mířící k Jadranu uvízli v rakouských Alpách v dopravních zácpách. Nejhorší situace je zřejmě na rakouské dálnici A10. Pro Čechy je tento tah klíčový při cestách do Chorvatska nebo severoitalských jadranských letovisek. Za problémy zřejmě může začátek prázdnin v Německu.

Už od rána rostla před Tauernským tunelem na rakouské dálnici A10 šňůra aut a odpoledne dosáhla letošní rekordní délky 32 kilometrů. Před tunelem se na průjezd čekaly až čtyři hodiny. Kolony popojížděly i na dalších místech, zejména pak na tazích směřujících ze severu na jih.

Gerhard Koch z rakouského autoklubu ÖAMTC řekl agentuře APA, že s velkým zlepšením nelze odpoledne počítat. Do Rakouska se valí turisté z Německa, kde začaly prázdniny v pěti spolkových zemích. Na jih míří rodiny z Dolního Saska, Saska, Saska-Anhaltska, Duryňska a Brém.

Kdo chtěl z rakouské dálnice A10 sjet a projet po jiných komunikacích, moc si nepomohl. Například horská Katschberská silnice B99 byla kvůli vážné dopravní nehodě odpoledne zcela neprůjezdná.

Doprava vázla i na hraničních přechodech do Slovinska. Kontroly tam sice odpadly už v prosinci, kdy se Slovinsko stalo součástí schengenského prostoru, avšak mnozí řidiči se zastavují, aby si koupili dálniční známky. Slovinci je zavedli od 1. července.

Záběry dopravních kamer ukazují zácpy na rakouských dálnicích. (12. července 2008)

V Chorvatsku a Slovinsku je ve srovnání s Rakouskem doprava poměrně plynulá, i když i tady je poznat silnější provoz.

Chorvatský autoklub upozornil, že na důležité dálnici A1 ze Záhřebu do Splitu se tvořily u tunelu Malá Kapela dvoukilometrové fronty. Stejně tak se tvoří kolona u dalšího tunelu na tomto tahu Sveti Rok. Jezdí se obousměrně, ale ve směru k moři byla kolona dlouhá čtyři kilometry a ve směru na Záhřeb až 12 kilometrů.

Zácpa byla také ve švýcarských Alpách, největší před Gotthardským tunelem. Dopoledne tu řidiči čekali asi tři hodiny ve dvanáctikilometrové koloně. Tuto trasu turisté ze střední Evropy využívají k tranzitu do severoitalských Alp nebo na Azurové pobřeží.

Trpělivostí se museli řidiči obrnit před Mnichovem na německé dálnici A9, kterou také čeští řidiči často využívají k cestě na jihozápad Evropy nebo do tyrolských Alp. Na třicetikilometrovém úseku mezi výjezdy Pfaffenhofen a Mnichov-sever provoz značně vázl. Další zácpy byly na dálnicích z Mnichova do Tyrolska a Salcburku.

Mapu zvětšíte kliknutím. Zdroj: Mapy © PLANstudio

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video