Rozhovor Barbory Tachecí s Martinem Pecinou

Rozhovor Barbory Tachecí s Martinem Pecinou | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Česko necítí v EU podporu pro zrušení víz do Kanady, řekl ministr vnitra

  • 81
Česko necítí v Evropské unii dostatečnou podporu v boji za zrušení víz, které Kanada Čechům loni v červenci jednostranně obnovila. Vyplývá to z vyjádření ministra vnitra Martina Peciny po jednání s kolegy z EU. Evropská komise, pod kterou vízové věci spadají, podle ministra nepostupuje dost rázně.

"V podstatě nás podpořily jen nové členské státy, ty staré se k tomu vůbec nevyjádřily. Podpořilo nás evropské předsednictví a komise se v té věci víceméně rozhlíží," řekl iDNES.cz Martin Pecina.

Evropská komise v říjnu přes oceán pohrozila, že doporučí zemím EU zavedení víz pro kanadské diplomaty, pokud Ottawa do konce roku neučiní vstřícné kroky.

Cestovní mapa k bezvízovému styku chybí

"Kanada podle paní komisařky sdělila, že splnila obě dvě podmínky. Odpověděli jsme, že jedna je splněna - víza se vydávají u nás. Druhá zjevně ne. Žádná roadmap, která by vedla k bezvízovému styku, zatím není," přiblížil iDNES.cz ministr Pecina.

Věří, že v dubnu bude Evropská rada připravená přijmout reciproční opatření.

Kanada vízovou povinnost obnovila v polovině července kvůli tomu, že za oceánem žádalo o azyl mnoho českých Romů. V Praze vyvolalo rozhodnutí Ottawy obnovit víza velké rozladění. Češi navíc museli pro víza až do Vídně. Od 21. prosince lze turistické vízum pořídit i v české metropoli. (čtěte Kanada začíná vydávat víza v Praze, už není nutné jezdit do Vídně)

Kanada zavedla víza pro občany ČR - všchny články

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video