Pákistánská policie zveřejnila fotografii mladé Češky, která se na letišti v...

Pákistánská policie zveřejnila fotografii mladé Češky, která se na letišti v Láhauru údajně snažila propašovat devět kilogramů heroinu. (leden 2018) | foto: Punjab Police

Češka v Pákistánu byla znovu u soudu, obhájce chce propuštění na kauci

  • 340
Pákistánský soud v sobotu nerozhodl o propuštění na kauci u Češky zadržené v lednu na mezinárodním letišti v Láhauru s devíti kilogramy heroinu. Další jednání soudu bude 20. března. V případu jsou další obvinění, jeden z nich předstoupil spolu s Češkou před soud v sobotu, další dva by se k nim měli připojit při příštím soudním jednání.

Soud měl podle dřívějších informací v případu jednat až 17. března, nakonec se k případu vrátil už nyní. „Češka předstoupila i s dalším obviněným před soudce, slyšení trvalo zhruba 15 minut,“ uvedla mluvčí českého ministerstva zahraničí Irena Valentová.

Podle ní státní zástupce žádal u obou obviněných, aby soud kauci nepřijal. O propuštění Češky na kauci, které žádá její obhájce, ale v sobotu soud nerozhodoval. „K žádosti se soud nevyjádřil,“ řekla Valentová.

Soud už dostal písemné vyhotovení obvinění Češky. „Existuje v urdštině, ale není ještě přeložené do angličtiny,“ uvedla mluvčí ministerstva zahraničí. „Nemáme ho zatím k dispozici,“ dodala.

Češka tak podle mluvčí resortu zůstává ve věznici v Láhauru, v křídle pro ženské vězeňkyně. „Na místě soudu byl dnes přítomen náš honorární konzul, měl možnost s dotyčnou Češkou krátce pohovořit, dal jí dopis od rodiny,“ podotkla Valentová.

Před soud půjdou také další obvinění v případu

Další soudní jednání se bude konat 20. března. „Tam máme informaci, že by měli být předvedeni před soud ještě další dva obvinění,“ uvedla Valentová. Úplný počet obviněných v případu ale zatím není jasný.

V Pákistánu začal soud se zadrženou Češkou, celu sdílí s další ženou

Pákistánská média zhruba týden po zadržení Češky psala o tom, že místní úřady při razii v Láhauru na základě informací od Češky zatkly jejího komplice. Zadržený muž podle celní správy obchodoval s nemovitostmi. Muž podle médií po zatčení úřadům sdělil jméno dalšího komplice, po kterém policie pátrala. Vyslýchala také řidiče, který Česku odvážel na letiště.

Pákistánští celníci ženu zadrželi 10. ledna, údajně poté, co prošla přes dvě kontrolní stanoviště protidrogových jednotek cestou na let do Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech. Odtud se podle pákistánského tisku chystala pokračovat do Irska.

Devět kilogramů drogy našli celníci v ženině kufru. Za pašování drog jsou v Pákistánu obvykle velmi vysoké tresty, výjimkou není ani trest smrti. Ten se ale podle českého ministerstva zahraničí zpravidla neuplatňuje vůči cizincům.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video