V případech fingovaných svateb v Británii Češi nefigurují poprvé. Ilustrační foto

V případech fingovaných svateb v Británii Češi nefigurují poprvé. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Češka a Slovenka jdou v Británii do vězení za fingované svatby

  • 36
Na osm měsíců do vězení poslal v pátek britský soud Češku a Slovenku za účast na fingovaných svatbách, které umožňovaly pákistánským mužům ilegálně získat povolení k trvalému pobytu v Británii. Podle britských listů Yorkshire Post a Express tak následují devět falešných nevěst ze střední a východní Evropy, včetně další české občanky.

Obě odsouzené ženy, 29letá Češka Matylda Krejčí a 51letá Slovenka Eva Holubová, byly součástí mezinárodního gangu 17 osob. Skupina organizovala podvodné svatby a její členové byli odsouzeny k úhrnnému trestu 27 let a osmi měsíců vězení. O pátečním rozsudku soudu v středoanglickém Sheffieldu píše list Yorkshire Post.

České a slovenské "nevěsty" létaly z Británie do Pákistánu, kde měly za úplatu domluvené fingované svatební obřady. Jedna z Češek se už před rokem, kdy policie příslušníky skupiny pozatýkala, svěřila britskému deníku Daily Mail, že za čtyři měsíce absolvovala s falešnými dokumenty tři svatby. Další Češku chytili podle listu policisté po návratu z Pákistánu, když měla v kabelce tisíc liber (asi 30 600 korun).

Pákistánští muži si pomocí fingovaných svateb kupovali možnost trvalého pobytu, kterou získali jako manželé obyvatelek EU. Placené svatby zahrnovaly mimo jiné i "novomanželskou" fotografii, která měla usnadnit získání víza, stejně jako falešné dokumenty potvrzující, že žena bude svého manžela v Británii podporovat.

Fingované svatby kvůli přistěhovaleckým účelům jsou v Británii a ve většině zemí Evropy poměrně časté. Není to poprvé, co jsou do nich na britských ostrovech zapojení čeští občané. V prosinci 2010 poslal soud v hrabství Lancashire 45letou Češku na 16 měsíců do vězení za uzavření dvojího manželství, křivé přísahy a napomáhání k ilegálnímu přistěhování nigerijského občana.

Až k pěti letům vězení odsoudil v září 2010 soud v Manchesteru skupinu šesti Čechů za organizování fingovaných sňatků, kvůli kterým mohli v Británii zůstat ilegální přistěhovalci z Nigérie, Pákistánu a Sýrie (jak skupina fungovala, čtěte zde).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video