Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Reuters

Česká rodina popírá pašování zlata a stříbra, chtěla ho uložit ve Švýcarsku

  • 170
Česká rodina, v jejímž autě rakouští celníci odhalili metráky stříbra a zlata, odmítá tvrzení, že chtěla drahé kovy přes Rakousko propašovat do České republiky. Říká, že je chtěla jen uložit ve Švýcarsku a na rakouském území se ocitla při cestě z Lichtenštejnska omylem.

Rakouské úřady v úterý oznámily, že v polovině srpna rakouští celníci odhalili u Čechů stříbro a zlato v hodnotě 700 tisíc eur (přes 18,7 milionu korun). Náklad podle rakouského ministerstva financí „chtěli přes hranici z Lichtenštejnska do Rakouska propašovat domů“.

Češi přes Rakousko pašovali 665 kg zlata a stříbra, chtěli se vyhnout clu

V takovém případě by se na 781 prutů stříbra a zlata vztahovala ohlašovací povinnost a jenom za stříbro, které v kontrabandu výrazně převažovalo, by rodina musela zaplatit dovozní clo téměř 97 tisíc eur (2,6 milionu Kč).

Advokátní kancelář zastupující rodinu ovšem oznámila, že tvrzení rakouského ministerstva financí je mylné. Rodina trvá na tom, co uvedla už při celní kontrole - že do Rakouska zajela neplánovaně.

Skutečným cílem cesty byl podle tvrzení rodiny Curych, kam měly být drahé kovy převezeny. Za zlato a stříbro určené k uložení by při překročení hranic nemuseli platit žádné poplatky a za daných okolností ani dovozní clo, argumentuje právní zástupce rodiny.

„Při správném právním posouzení okolností tudíž nevznikla žádná celní ani daňová povinnost. V souladu s tím nemohla být naplněna ani skutková podstata pašování,“ cituje právníka agentura APA.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video