Prostějovští „speciálové“ bojovali s talibanci už dvakrát: v roce 2004 a 2006.

Prostějovští „speciálové“ bojovali s talibanci už dvakrát: v roce 2004 a 2006. | foto: Armáda ČR

Češi jdou opět bojovat do Afghánistánu

  • 102
Muži z armádních speciálních sil jdou do války. Vláda rozhodla, že stodesetičlenná prvotřídně vycvičená jednotka odletí v nejbližší době do Afghánistánu. Česko tak posílá své vojáky do této oblasti už potřetí a stává se znovu významnou zemí v boji proti terorismu.

Jako jedna z mála totiž Afghánistánu nabízí všestrannou pomoc: polní nemocnice a tým, který rekonstruuje válkou poničenou zemi, v Afghánistánu již působí. A nyní se k nim přidají elitní bojovníci, kteří budou pronásledovat teroristy ve vysokých horách i na poušti.

"Potírat teroristy vojensky je mimořádně důležité a ‚speciálové‘ z Prostějova to umějí jako málokdo," připomíná český velvyslanec při NATO Štefan Füle.

Stejně důležitá je však podle něj i pomoc prostým lidem, kteří trpí válkou nejvíce. A právě o to se snaží český rekonstrukční tým v provincii Lógar. Jen podobná komplexní pomoc má podle Füleho pro Afghánistán význam a země se pak může vzpamatovat z válečných šrámů.

Do boje pod velením USA
Vyslání české protiteroristické jednotky do Afghánistánu potvrdila MF DNES i ředitelka odboru bezpečnostní politiky ministerstva zahraničí Veronika Kuchyňová Šmigolová. Česká vláda žádosti Američanů o vojenskou jednotku vyhověla s podmínkou, že Češi sice budou podléhat velení USA, ale bojovými úkoly budou pověřováni jako autonomní a celistvá jednotka.

Prostějovští "speciálové" bojovali s talibanci už dvakrát: v roce 2004 a 2006. A vždy vyvázli bez ztrát na životech. Až s odstupem let přiznávají, že měli často štěstí – ale také zraněné vojáky. Jen v roce 2006 prošli 35 mimořádně tvrdými střety.

Intenzivní přípravy k nasazení Prostějovských připustil i zástupce náčelníka generálního štábu Josef Prokš, jenž velí českým vojákům v zahraničí. Omezil se však na konstatování: "Čekají je podobné úkoly jako v minulých letech."

Termín odjezdu "speciálů" je kvůli bezpečné přepravě do Afghánistánu úzkostlivě utajený. Proti akci nic nenamítá ani stínový ministr obrany ČSSD Petr Hulínský: "Boj s terorismem je naší prioritou, takže ji v parlamentu podpoříme."


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video