Obhájce práv menšinových Ujgurů Ilham Tohti, někdejší právník, univerzitní profesor a blogger. (12. června 2009) | foto: Profimedia.cz

Cenu Václava Havla dostali obhájce práv Ujgurů a mladí z Balkánu

  • 49
Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) ve Štrasburku společně s Knihovnou Václava Havla a Nadací Charty 77 ocenilo čínského dlouholetého obhájce menšinových Ujgurů Ilhama Tohtiho a Mládežnickou iniciativu za lidská práva, která se na Balkáně snaží o obnovení vazeb tamních etnických skupin.

„Tímto vyjadřujeme nejen uznání a podporu novým laureátům této ceny, ale také posíláme vzkaz naděje milionům lidí, které reprezentují a pro které pracují. Lidská práva neznají hranice,“ uvedla dnes předsedkyně PACE Liliane Mauryová Pasquierová ve Štrasburku.

Podobně výběr laureátů zhodnotil i ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský. „Současné udělení ceny dlouholetému ujgurskému obhájci lidských práv a skupině mladých aktivistů bojujících za porozumění a smíření na západním Balkáně názorně ilustruje univerzální charakter lidských práv bez ohledu na geografii, náboženství, kulturu, věk či politické uspořádání,“ uvedl Žantovský v tiskové zprávě.

Čínský akademik Ilham Tohti (49) cenu dostal za dlouhodobou snahu o zlepšení situace Ujgurů v Číně a dialogu mezi etnickými skupinami této země.

Dříve působil na pekingské univerzitě Min-cu zaměřené na etnické menšiny a byl členem vládnoucí komunistické strany. V roce 2014 byl v Číně odsouzen k doživotnímu trestu vězení, protože podle soudu prosazoval ukončení čínské nadvlády nad Ujgurskou autonomní oblastí Sin-ťiang, kterou obývají lidé převážně islámského vyznání.

Mládežnická iniciativa za lidská práva (YIHR) byla založena v roce 2003 a usiluje o usmíření na Balkáně navazováním vztahů mezi mladými lidmi z různých etnik, oblastí a zemí. Snaží se je zapojit do procesu přeměny justičního systému a budovat vazby, které zamezí podobnému etnickému konfliktu, který Balkán postihl v minulosti.

Cena Václava Havla

Cena nesoucí jméno někdejšího českého a československého prezidenta, který zemřel v roce 2011, je dotována částkou 60 tisíc eur (asi 1,5 milionu korun). Jejím první laureátem se stal v roce 2013 běloruský disident Ales Bjaljacki. Loni ji dostal bojovník za lidská práva v Čečensku Ojub Titijev.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video