Rebecca Johnsonová na archivním snímku | foto: Profimedia.cz

Čech v Laponsku ubodal britskou přítelkyni, u soudu dostal doživotí

  • 111
Finský soud poslal na doživotí do vězení českého občana, který v roce 2016 v Laponsku zavraždil svoji britskou přítelkyni. Karel Frybl ženu čtyřicetkrát bodl a pak prchl na saních tažených psím spřežením.

Soud ve městě Rovaniemi došel k závěru, že muž vraždu spáchal obzvlášť brutálním a násilným způsobem a Frybla poslal na doživotí za mříže. Trest by si měl odsedět ve věznici Pyhäselkä. Kromě toho musí rodině oběti zaplatit odškodnění ve výši 40 000 eur (přes milion korun). 

„Můj klient na sebe za smrt Rebeccy Johnsonové bere veškerou odpovědnost a hluboce jí lituje,“ uvedla Fryblova právní zástupkyně Katri Mäkinenová. Čech podle webu thescottishsun.co.uk u soudu neprojevoval žádné emoce.

Šestadvacetiletou Rebeccu Johnsonovou našli mrtvou v prosinci 2016 v kaluži krve ve finské obci Kuttanen za polárním kruhem, kde pracovala jako sezonní turistická průvodkyně (psali jsme zde). V těle měla 40 bodných ran včetně deseti ran v hrudníku. 

Finská policie následně vzala do vazby jejího českého přítele, který uprchl z místa činu na saních tažených psím spřežením. Po rozsáhlém pátrání byl nalezen v divočině, ležel podchlazený ve sněhu v mrazu kolem minus 30 stupňů Celsia. Na břiše měl bodné rány, ty si ale podle státního zástupce zasadil sám. 

Šestatřicetiletý Frybl (některá média uvádějí, že vystupoval i pod jménem Radek Kováč) se k usmrcení ženy přiznal, tvrdil ovšem, že si na okolnosti útoku nepamatuje, protože se prý duševně zhroutil. „Mám za to, že Frybl musí dostat doživotní trest. Psychiatrický posudek neukázal, že by se na tom něco mělo změnit,“ uvedl státní žalobce Juhani Mäki.

26.srpna 2017 v 12:48, příspěvek archivován: 16.února 2018 v 16:47

Santa worker killer Karel Frybl to be given mental health check #santa #worker #killer #karel #frybl #given #mentalhttps://t.co/SbiU7K5kQ6 https://t.co/AzRb0llVxn

Podle médií tragédii předcházela hádka mezi partnery. Vyšetřování ukázalo, že dívka ze skotského městečka Burntisland měla několik bodných ran v zádech, což naznačuje, že se před vrahem ještě pokoušela utéct.

Bývalý voják, který sloužil v Kosovu či Afghánistánu, se proti rozsudku hodlá odvolat. Agentura Press Association poznamenává, že ve Finsku jsou doživotně odsouzení většinou po 14 letech propuštěni na svobodu. 

Victoria Johnsonová u soudu vypověděla, že Frybl její sestru týral. Při jedné potyčce ji prý zfackoval a hodil po ní stolek. „Hodil po mě talíř a dal mi několik facek,“ napsala Rebecca po hádce své sestře a dodala, že se pak před svým partnerem zavřela v domě. „Zástrčku jsem zasunula co nejdál, aby se nemohl vrátit,“ svěřila se.

Kuttanen, Finsko

Kuttanen, Finsko

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video