Turistu musela do nemocnice přepravit helikoptéra. Ilustrační foto.

Turistu musela do nemocnice přepravit helikoptéra. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Čech spadl na Novém Zélandu ze skály, zachránilo ho, že dopadl na batoh

  • 8
Český turista, který trempoval ve skalnatých horách Nového Zélandu poblíž jezera Wakatipu, měl štěstí v neštěstí. Spadl z třicet metrů vysoké skály a jako zázrakem přežil, zlomil si ale obě nohy. Život mu zachránilo zřejmě to, že dopadl na batoh.

"Sklouzl ze skály, ale domníváme se, že dopadl na svůj batoh," řekl listu NZ Herald záchranář Julian Cahill z Queenstownu. Lidé obvykle při tak vysokých pádech umírají, dodal.

Devětadvacetiletý Čech údajně z Kladna lezl v sobotu odpoledne místního času se svým kolegou stezkou na Buckler Burn. Nešťastně přitom uklouzl a spadl volným pádem z 30 metrů vysokého útesu. Jeho kolega nemohl za ním slézt dolů, z výšky ale viděl, že se přítel po dopadu ještě hýbe. Běžel proto čtyři kilometry do stanice Wyuna přivolat záchranu.

Tam mu ale zprvu nechtěli historku věřit. "Bylo to trochu moc divoké," přiznal listu záchranář Callan Grimmer. Přesto ale vyrazili.

Záchranáři na místě zjistili, že spadlý Čech byl i po hodině při vědomí, ale ztratil hodně krve, byl dost potlučený a byl v šoku. Odnesli ho na nosítkách k Jižním ledovcovým jezerům a odtud ho vrtulník dopravil do nemocnice.

Tam zjistili, že turista si při pádu zlomil levou stehenní kost a zápěstí, utrpěl dvojitou uzavřenou frakturu na pravé noze a lehce krvácel na hlavě a v obličeji. Podle mluvčího nemocnice je stav českého turisty po operaci stabilizovaný.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video