Jasoň červenooký.

Jasoň červenooký. | foto: Profimedia.cz

Čech na Slovensku zabil 27 vzácných motýlů, hrozí mu až dva roky vězení

  • 14
Slovenská policie obvinila Čecha, který v přírodní rezervaci na Pováží chytil a zabil 27 vzácných motýlů. Pokud soud jeho vinu prokáže, může za mřížemi strávit až dva roky.

Policie stíhá čtyřicetiletého Čecha na svobodě a podle mluvčí krajského policejního ředitelství v Trenčíně Kataríny Hlaváčové ho obvinila za porušování zákona o ochraně rostlin a živočichů.

VZÁCNÝ ÚLOVEK

Mezi úlovky rodiny měl skončit i přísně chráněný a kriticky ohrožený jasoň červenooký. Ten byl v Česku ve 20. století zcela vyhuben a později do přírody znovu navrácen.

Obviněný podle policistů chytal motýly entomologickou síťkou a ukládal je do přinesených sběrných nádob. Při chytání hmyzu mu prý asistovala manželka s dětmi.

Motýli měli podle dřívějších informací skončit na černém trhu. Jejich hodnota byla podle mluvčí policie vyčíslena na nejméně 2660 eur (téměř 65 tisíc korun).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Euro

Video