Americký prezident John F. Kennedy | foto: AP

Castro věděl o atentátu na Kennedyho předem, tvrdí bývalý agent CIA

  • 88
Kubánský vůdce Fidel Castro týdny dopředu věděl, že se chystá atentát na amerického prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho. Tvrdí to bývalý analytik americké tajné služby Brian Lattel na základě studia tisíců odtajněných dokumentů a rozhovorů s bývalými špiony.

Kennedyho vraždu dodnes obklopuje závoj tajemství a konspiračních teorií. A oleje do ohně nyní přilil muž, který se v řadách CIA od 60. let specializoval na Latinskou Ameriku a především Kubu.

"Mé argumenty jsou velmi poctivě a svědomitě podloženy. Hovořil jsem s velkým počtem přeběhlíků, kteří v kubánské rozvědce zastávali vysoké posty, a přečetl jsem asi 50 tisíc odtajněných dokumentů americké vlády, většinou dokumentů CIA," svěřil se listu The Times Lattel.

Ve své knize nazvané CIA a kubánská zpravodajská mašinerie vychází například z rozhovoru s majorem Florentinem Aspillagem, který přeběhl na stranu Američanů v roce 1987. Komunistickému režimu na "ostrově svobody" tím zasadil velkou ránu.

Od svých nadřízených údajně dostal 22. listopadu 1963 úkol, aby nechal všeho, co má na práci, a monitoroval zprávy z Texasu. O několik hodin později byl americký prezident zastřelen v ulicích Dallasu. Podle závěrů oficiálního vyšetřování byl pachatelem atentátu Lee Harvey Oswald, bývalý příslušník námořní pěchoty a přesvědčený komunista.

Pomsta za kubánskou krizi?

Kubánskou stopu údajně naznačují i odposlechy z kubánské ambasády v Mexiku, která byla hnízdem kubánských pletich proti USA. Jen několik hodin po vraždě prezidenta si tam kubánští agenti svěřovali podrobnosti o Oswaldovi, které ještě nebyly v USA známé.

FBI zachytila také telefonní rozhovor, ve kterém se jeden kubánský důstojník ptá pracovnice ambasády, jestli už slyšela o Kennedyho vraždě. "Jistě. Věděla jsem o tom snad dřív než samotný Kennedy," odpověděla údajně Luisa Calderonová.

Bývalý bezpečnostní analytik CIA, který řadu let pomáhal určovat politiku USA v Latinské Americe, ve své knize tvrdí, že Fidel o Oswaldových plánech věděl. Rok po stažení sovětských raket z Kuby ale necítil jakoukoliv potřebu Washington upozornit.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video