Bývalý velitel srbských polovojenských gard Arkan byl zavražděn

- Bývalý velitel srbských polovojenských gard Željko Ražnatović, známý pod přezdívkou Arkan, který je na seznamu válečných zločinců, byl v neděli v bělehradském hotelu Intercontinental smrtelně zraněn. Uvedla to nezávislá agentura Beta s odvoláním na lékařské zdroje. Svědkové se při popisu události rozcházejí. Někteří říkají, že na Arkana zaútočila skupina maskovaných útočníků, další vypovídají o jednom střelci. Jugoslávská nezávislá televize Studio B hovořila o dvou ozbrojencích.

Arkan podlehl vážnému zranění během převozu do nemocnice. Při střelbě v hotelu přišel o život také jeden z Arkanových strážců a další osoba byla vážně zraněna. Potvrdila to oficiální jugoslávská agentura Tanjug. Ostatní zdroje rovněž uvádějí, že při útoku byla zraněna i Arkanova švagrová.

Podle korespondenta BBC v Bělehradě byl útok zřejmě předem velmi dobře připraven.

Po incidentu přijela k hotelu policejní auta a policisté zatarasili hlavní vchod do hotelu, aby zabránili novinářům ve vstupu. Nejsou známy žádné informace ohledně motivu, podezřelých či zadržených. Zdroje v hotelu uvedly, že útočník zřejmě uprchl poté, co kulka zasáhla Arkana do oka.

Arkan byl v roce 1997 Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY) obviněn z válečných zločinů, kterých se dopustil v roce 1991 za válečného konfliktu v Chorvatsku a během války v Bosně (1992-1995). Podrobnosti obžaloby nebyly zveřejněny, ale je známo, že se jeho garda, nazývaná Tygři, podílela na etnických čistkách v Bosně a v Chorvatsku.

Željka Ražnatoviče, jemuž bylo 47 let a jenž patřil k nejbohatším lidem v Srbsku, hledala také mezinárodní policie Interpol kvůli sérii bankovních loupeží v západní Evropě, které byly spáchány v 70. a 80. letech.

Arkan byl v roce 1992 poslancem srbského parlamentu. Později z politiky odešel a koupil fotbalový klub Obilić Bělehrad.

Pracovníci hotelu odnášejí tělo neidentifikované oběti útoku, při němž byl smrtelně zraněn bývalý velitel srbských polovojenský oddílů Željko Ražnatovič, známý jako Arkan


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video