Bushovu inauguraci stíní Irák a tsunami

  • 20
Prezident USA George Bush připravuje svou druhou inauguraci. Jeho kritikům se ale nelíbí, že na bály, koncerty a večeře padne přes 40 milionů dolarů, když světem hýbe konflikt v Iráku a katastrofa v jihovýchodní Asii. Inaugurace bude ve čtvrtek.

Kritici namítají, že marnotratné oslavy jsou neslušné, když americké jednotky denně čelí násilí v Iráku a Američané vybírají peníze na pomoc obětem ničivé tsunami, která o Vánocích zabila nejméně 163 tisíc lidí.

"Já si opravdu myslím, že doba vyžaduje střízlivost," míní člen sněmovny reprezentantů demokrat Anthony Weiner z New Yorku. V dopise naléhá na Bushe, aby jeho sponzoři převedli své inaugurační příspěvky na prostředky pro vojáky v Iráku.

"Podotýkám, že inaugurační slavnosti mohou být utlumeny - když už není odvolání - v době války," píše podle Reuters Weiner Bushovi.

Za příklad mu dává prezidenta Franklina Roosevelta, který oslavil svůj poslední vstup do úřadu v roce 1945 kuřecím salátem a koláčem.

Volby v USA NA iDNES

On-line sčítání hlasů

Republikáni vs. demokraté

Přehled prezidentů USA

ON-LINE REPORTÁŽ

Fotogalerie

Články

Anketa

Tehdy už těžce nemocný prezident údajně přestál společenskou povinnost jen díky tomu, že si poslal syna Jamese do soukromého pokoje pro sklenku bourbonu, připomíná ČTK.

Prezidentův poradce Dan Bartlett ale plán Bushovy administrativy brání. "Musíme se držet směru," řekl CNN.

Například prezident Lyndon Johnson v roce 1965 rovněž nevynechal inaugurační slavnosti a zaplatil přes 1, 6 milionů dolarů, i když zuřila válka ve Vietnamu, dodal pro Reuters historik Robert Dallek.

Před čtyřmi lety, kdy se Bush ujímal úřadu poprvé, se inauguračních oslav zúčastnilo na 750 tisíc lidí. Novopečený prezident tehdy navštívil všech devět plesů, na každém z nich krátce provedl svou ženu Lauru. Celkem na nich ale odtančil zhruba deset minut.  - více zde

George Bush byl zvolen pro druhé čtyřleté funkční období v Bílém domě. (3. listopadu 2004)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video