Bush podepsal zákon, který má zabránit přílivu dalších imigrantů do USA.

Bush podepsal zákon, který má zabránit přílivu dalších imigrantů do USA. | foto: Reuters

Bush uvolnil peníze na stavbu plotu na hranici s Mexikem

  • 173
Americký prezident George W. Bush podepsal kontroverzní zákon, který uvolňuje prostředky na stavbu plotu podél hranice s Mexikem. Plot dlouhý 1125 kilometrů má zabránit pronikání nezákonných imigrantů do USA.

Bush poznamenal, že výstavba plotu na hranici s Mexikem nemá pouze zabránit přílivu dalších imigrantů ze Střední a Jižní Ameriky, ale má především zvýšit bezpečnost Američanů. Přistěhovalci, kteří jsou již na území USA, by měli dostat krátkodobé pracovní povolení, které jim umožní pracovat v USA legálně.

"Prostředky, které Kongres vyčlenil, jsou klíčové pro naše úsilí zajistit hranici a uplatňovat dodržování zákonů, zároveň si však musíme uvědomit, že donucovací akce nemohou fungovat samy o sobě... Potřebujeme obsáhlou reformu, která dovolí přistěhovalcům (v USA) legálně přechodně pracovat," řekl prezident.

Proti tomu se ale bouří někteří republikáni. Domnívají se, že pracovní povolení je "amnestií, která přistěhovalcům otevře možnost jednodušeji získat americké občanství.

Podle zákona má americká vláda během fiskálního roku, který začal 1. října, investovat do plotu a dalších zabezpečení na hranicích přes 1,2 miliardy dolarů. Peníze půjdou z 33,8 miliardového balíčku, který uvolnila americká vláda po 11. září 2001 na boj s terorismem.

Loni překročilo hranici přes milion lidí
V USA žije podle odhadu až 12 milionů ilegálních přistěhovalců, z nichž většina přišla do země právě přes hranici s Mexikem. Jen loni bylo zatčeno zhruba 1,2 milionu ilegálních imigrantů při snaze překročit americkou hranici v pohraničních státech Texas, Nové Mexiko, Arizona a Kalifornie.

Mexiko však výstavbu plotu silně odmítlo. Považuje to za podraz při téměř šestiletém jednání mexického prezidenta Vincenta Foxe s Washingtonem.

Mexický ministr zahraničí Luis Ernesto Derbez prohlásil, že plot naruší vztahy mezi zeměmi. "Už jenom představa nějaké zdi nebo plotu je ... urážka dobrých sousedů," oznámil Derbez na tiskové konferenci.

Bariéra se má stavět v odlehlých, nehostinných pohraničních oblastech na jihozápadě země, kudy proudí z Mexika do Spojených států mnoho ilegálních přistěhovalců.

Posílení bezpečnosti 3200 kilometrů dlouhé hranice prosazují před parlamentními volbami plánovanými na 7. listopadu především republikáni, aby uspokojili rozhořčené občany, podle nichž v některých oblastech USA přistěhovalci vykrádají pracovní místa a zahlcují zdravotnický a vzdělávací systém.

Nový zákon má také zvýšit zabezpečení jaderných elektráren.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video