Bush se v průzkumech ujal vedení

  • 102
Pro hlavu USA George Bushe by nyní v prezidentských volbách hlasovalo o jedno až sedm procent více voličů než pro jeho demokratického vyzyvatele Johna Kerryho. Pozorovatelé považují situaci za velmi těsnou a mluví o nejnapínavějších volbách v historii USA.

Vyplývá to z výsledků ankety, kterou pro televizi CNN a list USA Today vypracoval Gallupův ústav.

Všichni mají na paměti těsné drama, jaké se odehrálo při volbách v roce 2000, kdy rozhodlo doslova pár hlasů na Floridě. Letos se snadno může situace opakovat.

Mezi všemi voliči, kteří jsou zapsáni v seznamech, 49 procent hodlalo volit Bushe a 48 procent Kerryho.

Avšak rozdíl se zvýšil na sedm procent, jestliže se počítali pouze ti, kteří byli rozhodnuti jít volit. Z této skupiny bylo pro Bushe 52 procent dotazovaných a pro Kerryho jen 45 procent.

"Je to nejtěsnější souboj v moderní historii," prohlásila Kerryho mluvčí Stephanie Cutterová.

Těsně po sjezdu Bushovy Republikánské strany byly o víkendu uveřejněny výsledky dvou jiných anket, podle nichž činil náskok nynějšího prezidenta dokonce 11 procent. Gallupův průzkum tento náskok ale nepotvrdil.

Američané budou volit hlavu státu 2. listopadu. 

ČTĚTE TAKÉ:
Články o volbách v USA

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: CNN, George Bush, CNN

Video