Český premiér Mirek Topolánek a americký prezident George W. Bush

Český premiér Mirek Topolánek a americký prezident George W. Bush | foto: Reuters

Bush po schůzce s Topolánkem: Dohoda o radaru je blízko

  • 1206
Jednání České republiky a USA o umístění radaru v Brdech zatím nejsou ukončena. Dohoda je ale blízko, prohlásil po jednání s premiérem Mirkem Topolánkem americký prezident George W. Bush.

"Chybí nám tři slova," komentoval na tiskové konferenci postup jednání o hlavní smlouvě premiér Topolánek. "Ta slova jsou ´V souladu se svými zákony a předpisy´," vysvětlil večer České televizi, co svým výrokem myslel. Podle něj jde především o ochranu životního prostředí. 

Bush po schůzce znovu zdůraznil, že plánovaný systém protiraketové obrany ve střední Evropě není namířen proti Rusku. Na otázku, jak vzdálená je finální dohoda, odpověděl: "Blízko. Je zde vůle to vyřešit."

Topolánek potvrdil reportérovi MF DNES, který sledoval schůzku ve Washingtonu, že vztahy Česka se Spojenými státy povýší na úroveň tzv. "strategického dialogu" (podobně je to mezi USA a například Británií nebo Dánskem).

V praxi to znamená, že se zavede výměna citlivých informací. Budou se týkat zejména energetické bezpečnosti. Co přesně to znamená, nechtěla česká diplomacie upřesnit, oficiálně se zatím hovoří o minimálně jedné schůzce ročně na vládní nebo expertní úrovni. Účastnit by se jí měli lidé s řádnou prověrkou.

Moskva proti plánovanému štítu hlasitě protestuje a tvrdí, že umístění systému tak blízko ruských hranic naruší strategickou rovnováhu v Evropě. Ruský prezident Vladimir Putin dokonce plány na výstavbu radaru přirovnal ke karibské krizi. - více zde

Bílý dům ale obavy Kremlu vytrvale rozptyluje. "Rusko není ohrožením míru. Režimy, které tíhnou k extremistickým ideologiím a které můžou získat schopnost odpalovat rakety na ty, kteří milují svobodu, ty jsou hrozbou míru," řekl Bush. "Protiraketový systém je určen k tomu, aby se vypořádal právě s touto hrozbou."

Česká vláda jedná s Američany o umístění radarové stanice ve vojenském prostoru Brdy od loňského roku. Premiér Topolánek očekává, že návrhy smluv o umístění radaru v ČR mohou být podepsány v následujících týdnech, možná při příležitosti dubnového summitu NATO v Bukurešti.

Vše o americkém radaru v Česku

Spolu s radarem v Česku chtějí Američané vybudovat základnu s deseti antiraketami v sousedním Polsku. Polský premiér Donald Tusk bude s Georgem W. Bushem o umístění střel jednat 10. března.

Systém má sloužit k ničení balistických střel vypálených z potenciálně nebezpečných států, v současnosti se hovoří zejména o Íránu.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video