Prezident se svým plánem zřejmě narazí u opozičních demokratů, kteří ovládají parlament.

Prezident se svým plánem zřejmě narazí u opozičních demokratů, kteří ovládají parlament. | foto: Reuters

Bush navyšuje armádní rozpočet. Ušetří na vzdělání

  • 357
Americká přítomnost v Iráku není levnou záležitostí a příští rok si vyžádá další stovky miliard dolarů. Prezident George W. Bush proto v návrhu rozpočtu na příští rok žádá pro armádu přes 700 miliard dolarů. Je to naše historická priorita, vysvětluje z Bílého domu. Ušetřit chce jinde.

Bush v návrhu rozpočtu předpokládá, že do Pentagonu pošle z peněz daňových poplatníků plných 481 miliard dolarů, tedy o deset procent více, než je tomu letos.

Dalších 235 miliard si pak vyžádají vojenské operace v Iráku a Afghánistánu.

Někde se přidá, jinde zase ubere. Návrh proto počítá s omezením některých domácích výdajů, zvláště v oblasti zdravotní péče a vzdělávání.

Demokraté se staví na zadní
Demokratická strana, ovládající nyní obě komory Kongresu, se na nový návrh rozpočtu dívá skepticky. Je podle ní plný dluhů a podvodů a celkově odtržený od reality.

Ačkoli by se měl deficit příští rok snížit z letošních 244 miliard na 239 miliard, celkové rozpočtové výdaje narostou o pět procent. V září 2008, kdy končí finanční rok, by měly dosáhnout výše 2,9 bilionu dolarů (přes .

K přebytku by se měl rozpočet navrátit až v roce 2012. To už ale bude Bush tři roky mimo prezidentské křeslo.

Svou politiku však americký prezident obhajuje tím, že obrana domoviny a boj proti terorismu jsou historickou prioritou: "Naší prioritou je chránit americký lid. Naší prioritou je, aby naši vojáci dostali to, co potřebují k vykonávání své práce," prohlásil Bush. Zároveň chce i nadále zachovávat nízké daně.

Drahá válka
Finanční požadavky pro armádu, které za růstem deficitu hlavně stojí, se však mohou zvětšovat i v průběhu roku. Bush sám naznačil, že operace v Iráku a v Afghánistánu si mohou vyžádat další náklady.

Přes osm miliard by například mělo jít na výcvik a vybavení afghánské armády a policie. Další dvě miliardy jsou určeny na samotnou obnovu země.

Důvodem je totiž stále sílící vliv svrženého vládního hnutí Taliban. "Výzvy posledních měsíců ukázaly, že chceme, a měli bychom, znásobit naše úsilí," řekla v lednu ministryně zahraničí Condoleezza Riceová.

Podle plánu amerického prezidenta by mělo i jednotky v Iráku posílit dalších 21 500 vojáků. Demokraté s plánem nesouhlasí.

Kongres přitom už v minulosti na války v Iráku a Afghánistánu schválil 427 miliard dolarů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video