Radikální duchovní abú Katada

Radikální duchovní abú Katada | foto: AP

Britský soud „evropského Usámu“ propouští na kauci. Navzdory vládě

  • 91
Britský soud v pondělí rozhodl, že radikální muslimský duchovní abú Katada, označovaný za evropského Usámu bin Ládina, by měl být propuštěn na kauci. Britská vláda, která chce Katadu vyhostit do Jordánska, ho ale považuje za bezpečnostní riziko.

Britská ministryně vnitra Theresa Mayová s verdiktem odvolacího soudu pro imigrační záležitosti nebyla spokojena. Katada je podle ní reálnou hrozbou pro národní bezpečnost. Před odvolací komisí požadovala, aby klerik až do vyhoštění zůstal ve vazbě.

Deportaci Katady do Jordánska Britům před třemi týdny zakázal Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Zdůvodnil to tím, že by proti němu mohly být použity důkazy získané mučením dalších osob. To by mohlo ohrozit jeho právo na spravedlivý proces (více o rozsudku čtěte zde).

Mayová se nyní snaží od Jordánska získat záruky, že inkriminované důkazy nepoužije, aby splnila podmínku štrasburského tribunálu a mohla Katadu vyhostit.

Jednapadesátiletý abú Katada, který je palestinsko-jordánského původu, se brání deportaci již šest let. Katada v Británii před soudem jako obžalovaný nestál, v Jordánsku byl však v nepřítomnosti odsouzen za terorismus. Tvrdí, že rozsudek byl založen na důkazech získaných mučením a že on sám by v případě návratu čelil špatnému zacházení.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video