Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock rezignoval na svůj post, protože...

Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock rezignoval na svůj post, protože porušil vládní opatření proti šíření pandemie covidu-19. (27. května 2021) | foto: Matt Dunham, AP

Britský Prymula. Ministr v Británii rezignoval, porušil vládní nařízení

  • 31
Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock rezignoval. V pátek přiznal, že v květnu porušil vládní nařízení proti šíření koronaviru, když líbal a objímal svoji poradkyni, se kterou nežil v jedné domácnosti. Jeho rezignaci potvrdila kancelář premiéra Borise Johnsona.

Bulvární list The Sun tento týden zveřejnil snímek z bezpečnostní kamery z Hancockovy kanceláře, na němž ministr líbá a tiskne k sobě svoji poradkyni Ginu Coladangelovou. Důležité je, že záběr pochází z května, z období před uvolněním pravidel nařizujících bezpečný odstup mezi lidmi, kteří spolu nežijí ve stejné domácnosti.

„Rozumím obrovským obětem, které museli všichni učinit. My, kteří tvoříme tyto pravidla je musíme dodržovat. Proto musím rezignovat,“ řekl na Hancock videu, které zveřejnil na Twitteru. Nadále prý bude dělat vše pro to, aby pomohl vyvést Británii z pandemie covidu-19.

Britský premiér Boris Johnson Hancockovi na jeho rezignačí dopis odpověděl, že ho mrzí, že odchází a že by na práci, jakou na ministerstvu odvedl, měl být nesmírně hrdý.

Agentura Reuters připomíná, že Hancock hrál hlavní roli v boji britské vlády s pandemií, často vystupoval v televizi i v rozhlase a apeloval na lidi, aby ve snaze zastavit šíření nákazy dodržovali všechna pravidla.

Hancock se s Coladangelovou zná od dob studií na univerzitě a svou poradkyní ji jmenoval loni na podzim. Poté, co vyšlo najevo, že spolu mají milenecký vztah, se ocitl pod tlakem opozice, aby rezignoval. Labouristé a liberální demokraté mu vytýkali střet zájmů i porušení protikoronavirových pravidel.

Bez roušky a v restauraci. Prymula porušil zákazy, opozice žádá rezignaci

Hancock není jediným ministrem zdravotnictví, jenž přišel o křeslo kvůli nedodržování pravidel, která sám nastavil. V Česku loni v říjnu na tuto funkci rezignoval Roman Prymula poté, co deník Blesk zveřejnil fotografie, jak v nočních hodinách opouští restauraci na pražském Vyšehradě. Tyto provozy přitom v té době musely být kvůli koronaviru uzavřené.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video