Britský generál Michael Jackson

- Poté, co jednotky mezinárodních mírových sil pro Kosovo (KFOR) v příštích hodinách zajistí hlavní silnici od makedonské hranice do Prištiny, dorazí do kosovské metropole i velitel KFOR, britský generál Michael Jackson. Již počátkem června byl Jackson pověřen vyjednávat jménem NATO v Makedonii s vedením jugoslávské armády o podmínkách stažení vojsk z Kosova.
Na Balkáně není Jackson nováčkem. V letech 1995-1996 byl nejprve velitelem Ochranných sil OSN (UNPROFOR) v Bosně a Hercegovině a potom také velitelem Sil OSN k prosazení Daytonské mírové smlouvy (IFOR).

Ve funkci velitele KFOR má především zajistit bezpečnost provincie při návratu kosovských Albánců do jejich domovů. Jugoslávská armáda se staví k osobě Jacksona kladně. Proti Srbům se nepodílel na žádné vojenské akci. Dosud měl na starosti rozdělování humanitární pomoci uprchlíkům.

"Macho Jacko", jak Jacksonovi říkají novináři, začal vojenskou kariéru už ve svých 19 letech, když v roce 1963 vstoupil do armády. Po ukončení ruských studií na Birminghamské univerzitě v roce 1967 nastoupil k britské rozvědce. Studia mu přinesla dobrou znalost ruštiny. V roce 1970 přešel k parašutistům. V 70. letech sloužil v Severním Irsku a Skotsku. Po ročním studiu na Staff College pobýval Jackson ve funkci brigádního majora dva roky v Berlíně, kde svou činnost ukončil v roce 1978.

V první polovině 80. let nejprve sloužil na britském ministerstvu obrany v době války o Falklandské ostrovy. Potom byl v letech 1984 až 1986 velitelem 1. parašutistického pluku, se kterým se v rámci sil NATO zúčastnil tří zimních tréninkových pobytů v arktických podmínkách v Norsku. V roce 1989 se vrátil do severního Irska, aby zde dva a půl roku velel 39. pěchotní brigádě.

Roky 1992 a 1993 strávil na ministerstvu obrany jako ředitel personálních služeb armády. Od března 1994 do července 1996 velel 3. britské divizi. V letech 1995 až 1996 byl velitelem Ochranných sil OSN (UNPROFOR) v Bosně a Hercegovině a šest měsíců v roce 1996 velel Jihozápadní divizi jednotek IFOR. Od roku 1997 velel mnohonárodním silám rychlé reakce (RRF).

Michael David Jackson, který se narodil 21. března 1944 ve vojenské rodině, je považován za vysoce inteligentního a schopného muže, který by mohl obstát nejen v armádě, ale i v politice nebo průmyslu. Mezi svými vojáky je znám pod přezdívkou "princ temnoty", která je údajně důsledkem jeho drsného hlasu. Sám dává přednost jménu Mike, aby se vyhnul spojení s proslulým zpěvákem téhož jména. Jeho vojenským hrdinou je Vévoda z Wellingtonu. Je nositelem řady vyznamenáních.

Jackson byl třikrát ženat. S manželkou Sarah, kterou si vzal roce 1985, má tři děti. Ve volném čase cestuje, lyžuje a hraje tenis; rád si poslechne hudbu. K jeho vášním patří whisky a doutníky.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video