ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

V protidrogové pasti uvázl karibský premiér, chtěl pašovat kokain z Kolumbie

  • 7
Premiéra Britských Panenských ostrovů zadrželi policisté v americkém Miami. Obviněn je ze spiknutí za účelem pašování kokainu a praní špinavých peněz, informuje agentura AP s odvoláním na americké federální úřady. Nyní je předseda vlády Andrew Alturo Fahie ve vazbě, policie společně s ním zatkla také šéfku přístavů v karibské zemi Oleanvine Maynardovou.

Fahie a Maynardová byli na letišti v Miami, aby se setkali s mexickými obchodníky s drogami, což však byli ve skutečnosti agenti americké Agentury pro potírání narkotik (DEA) v utajení, popsala AP.

Podle obžaloby činitelé Britských panenských ostrovů očekávali 700 000 dolarů (přes 16 milionů korun) za pomoc s pašováním kokainu z Kolumbie do Miami a New Yorku.

Představitelé karibského souostroví souhlasili s tím, aby pašeráci mohli drogy převézt přes přístav na ostrově Tortola, jenž je součástí Britských Panenských ostrovů, vyplývá z obžaloby.

Britské Panenské ostrovy s přibližně 35 000 obyvateli jsou britským zámořským územím v Karibiku. Nachází se východně od Portorika a Amerických Panenských ostrovů. Královnu Alžbětu II. reprezentuje guvernér, kterého jmenuje panovnice. Premiér stojí v čele vlády a vybírají ho obyvatelé ostrovů ve volbách společně se členy parlamentu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video