Titulní stránka deníku The Guardian z roku 1979, kdy list poprvé informoval o testech panenství.

Titulní stránka deníku The Guardian z roku 1979, kdy list poprvé informoval o testech panenství. | foto: Guardian

Britové testovali panenství u mnohem více emigrantek, než připouštěli

  • 41
Britská vláda čelí požadavku, aby se omluvila indickým a pákistánským ženám, které imigrační úředníci podrobovali v 70. letech minulého století testům panenství. Z dosud utajovaných dokumentů ministerstva vnitra vyplývá, že úřady nechaly zkontrolovat desítky imigrantek, tedy více, než dříve připouštěly.

Praktiky imigračních úředníků odhalil už v roce 1979 britský list The Guardian, když zveřejnil příběh pětatřicetileté Indky, která se na letišti Heathrow musela nechat vyšetřit lékařem, zda je ještě panna.

Imigrační úřady v 70. letech minulého století podobnými testy zjišťovaly stav imigrantek z Indie a Pákistánu, které směřovaly do Spojeného království za vdavkami. Britové si chtěli ověřit, zda jsou ženy panny, respektive zda už neporodily dítě.

Ministerstvo vnitra nejprve vše popíralo, později incident přiznalo a ženě, která svůj příběh zveřejnila, prý nabídlo 500 liber v rámci jakéhosi odškodného. V dalších ohledech už ale úřady stály na svém a tvrdily, že za předchozí roky se odehrály pouze další dva podobné případy.

Jenže nyní list The Guardian získal tajné dokumenty ministerstva vnitra z té doby a ty ukazují, že testy panenství byly mnohem více rozšířené, než úřady připouštěly. Podobnou procedurou prošlo nejméně 80 Indek a Pákistánek na britských úřadech už v Dillí či Islámábádu.

Utajené spisy objevili v archivech dva australští odborníci na právo Evan Smith a Marinella Marmoová, kteří požadují po britské vládě, aby se někdejším imigrantkám oficiálně omluvila. V jejich snaze je podporuje i lidskoprávní organizace zabývající se právy imigrantů Joint Council for the Welfare of Immigrants.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video