Britové chtěli nasadit do boje holuby

  • 3
Britská zpravodajská služba zvažovala na sklonku druhé světové války využití holubů, píše server BBC. Podle tajných dokumentů, které zpřístupnil britský státní archiv v Londýně, měl každý pták nést výbušninu nebo biologickou zbraň.

Během války doručovali poštovní holubi zprávy britským agentům, kteří operovali na evropské pevnině. Ke konci konfliktu britští špioni sestavili speciální ´holubí výbor´, aby se zjistil, zda jsou ptáci vhodní i k vojenským úkolům.

Odtajněné dokumenty zpravodajské služby MI14 varují: "Pokusy s holuby nebyly zastaveny, když nebudeme dělat experimenty my, ostatní velmoci budou." MI14 navrhovala, aby se holubi užívali k bombardování nepřátelských světlometů.

"Tisíce holubů, každý se dvěma uncemi kapslí, které by explodovaly, kdyby ptáci přistáli v daných intervalech v přesně určeném cíli. Mohlo by to být pro nepřítele nečekané překvapení s vážnými následky," citoval server BBC strůjce plánu.

Plán pro testované hejno 400 holubů se nakonec neuskutečnil pro nedostatek peněz.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video