(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Reuters

Corbynův muž: Groteskní oslavy konce války kašlou na veterány bezdomovce

  • 39
Oficiální britské akce připomínající konec první světové války jsou neupřímné, groteskní i rasistické. Tvrdí to Aaron Bastani, podporovatel vůdce opozičních labouristů. Podle něj by bylo třeba především pomoci tisícům veteránů bezdomovců. Jeho odsudky vyvolaly mediální bouři a předáci labouristů teď chtějí novináře vyloučit ze strany.

Bastani již dříve dostal přezdívku „Corbynův útočící pes“. Ultralevicový novinář a aktivista provozuje webovou stránku Novara Media, kde vychvaluje šéfa labouristů Jeremyho Corbyna. Hrál důležitou roli v mobilizaci mladých lidí na Corbynovu podporu, připomněl deník Daily Mail. Nezmínil ale, zda a jak Corbyn na jeho výroky reagoval.

Bastani se navezl do charity Královská britská legie. Ta nabízí k prodeji vlčí máky a z výtěžku pomáhá veteránům, sloužícím vojákům i jejich příbuzným. Politik míní, že charita by se měla rozpustit a její majetek rozdat bezdomovcům.

„Záleží mi na veteránech. Proto si myslím, že Královská britská legie by měla být rozpuštěna a její 300milionový majetek rozdělen mezi 13 000 bezdomovců z řad bývalých příslušníků britských ozbrojených sil,“ uvedl Bastani. 

„Absolutně nechutné je, že Británie jako země utratí za máky 45 milionů liber, aby se cítila dobře… zatímco 13 000 bývalých veteránů jsou dnes bezdomovci,“ kritizoval Bastani. Podle něj charita pravicové vládě Konzervativní strany nepřipomíná nutnost řešit bezdomovectví a veřejné služby. 

„Všichni víme o výzvě k nákupu máků, pro lidi na levici je to trochu vtip, děje se to každý listopad,“ pronesl na videu Bastani. „Myslím, že ta výzva je groteskní, má v sobě kus triumfalistického militarismu. Je to rasistické, pro nadřazenost bílých,“ dodal bez hlubšího vysvětlení. 

Bastani pranýřoval i atletickou soutěž veteránů Invictus Games, kterou založil princ Harry. Podle novináře jde o „bizarní PR cvičení“ pro královskou rodinu. 

09.listopadu 2018 v 14:55, příspěvek archivován: 09.listopadu 2018 v 16:48

Here's a history lesson for Aaron Bastani and all the other poppy prats: https://t.co/hrEIzzAENr https://t.co/awtXKUnp6j #RemembranceDay2018

Bastaniho výroky rychle odsoudila řada vysoce postavených labouristů. Například místopředseda strany Tom Watson je prohlásil za „strašné“. Doplnil, že sám je na činnost Královské britské legie hrdý. Bastani podle něj vstoupil do strany teprve nedávno a nemluví za ni. 

Labouristický poslanec John Mann zase označil Bastaniho za „ignoranta“, který by měl být „vyhozen ze strany (ještě) dnes“.

Bastaniho se naopak zastal sloupkař levicového deníku The Guardian Owen Jones. Připomněl, že labouristé ve svých řadách trpí expremiéra Tonyho Blaira, který podle Jonese dostává „miliony od vražedných diktatur“. Proto by se ve straně mělo najít místo i pro někoho, kdo vyjadřuje (byť i kontroverzní) názor, dodal.

Sté výročí konce první světové války si v Británii i jinde připomenou v neděli. Ve válce zahynulo přes milion Britů a miliony příslušníků dalších národů. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video