Britský král Karel III.

Britský král Karel III. | foto: AP

Zoufale těžká chvíle. Soustrast vyjádřil i britský král Karel III.

  • 0
Britský král Karel III. s manželkou vyjádřili v osobním vzkazu prezidentu Petru Pavlovi soustrast blízkým obětí střelby na pražské Filozofické fakultě. Uvedli, že je ze zprávy o tragédii hluboce zarmoutily a šokovaly. Vzkaz zveřejnil na sociální síti X britský velvyslanec v ČR Matt Field. Soustrast v pátek vyjádřil i polský premiér Donald Tusk.

„Silně soucítíme s rodinami a blízkými obětí, kterým posíláme naši nejhlubší soustrast. V myšlenkách jsme také se studenty této významné instituce,“ napsal britský monarcha, který připomněl i své návštěvy Prahy. Podle něj nyní lidé v Česku prožívají „zoufale těžkou chvíli“.

Britský král navštívil ještě jako princ Charles ČR a Československo pětkrát, naposledy v roce 2010, kdy přijel i s chotí Camillou.

Nejtragičtější střelba v české historii si ve čtvrtek vyžádala 14 obětí z řad studentů a dalších osob, zemřel také pachatel. Zranění utrpělo 25 lidí.

V pátek vyjádřil českému národu soustrast i nový polský premiér Donald Tusk. „Drahý premiére Petře Fialo. Jsem šokován tragickými událostmi, které se odehrály včera v Praze,“ napsal Tusk. „Drazí čeští přátelé, všichni Poláci jsou v tomto velmi smutném čase s vámi,“ dodal šéf polské vlády.

Šokující, ale ne blesk z čistého nebe, píší v zahraničí o střelbě v Praze

Už ve čtvrtek polský prezident Andrzej Duda rovněž vyjádřil soustrast rodinám a příbuzným obětí a dodal, že Poláci sdílejí bolest všech, které tato hrozná tragédie zasáhla.

Zármutek a soustrast s rodinami střelby vyjádřili americký prezident Joe Biden, generální tajemník OSN António Guterres a mnoho dalších světových představitelů včetně francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, německého kancléře Olafa Scholze nebo slovenské prezidentky Zuzany Čaputové.

Slovenská prezidentská kancelář v pátek oznámila, že „na znamení úcty k obětem tragické střelby na Filozofické fakultě UK v Praze a na znamení solidarity a sounáležitosti s občany České republiky“ bude v sobotu před Prezidentským palácem v Bratislavě v době státního smutku v ČR od 8:00 do 20:00 vlát černá vlajka.

Vražedná střelba v Praze

Sledovat další díly na iDNES.tv
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Britská královská rodina

Video